Winterdip? 5 tips om je erdoorheen te slepen!

 

De donkere dagen zijn er weer. Voor de een reden om een feestje te vieren, maar voor de ander reden om thuis te gaan zitten met een dekentje op de bank. En hoewel velen van ons wel uitkijken naar de feestdagen, is dit zeker een tijd om goed op je energie te letten. De laatste weken voordat het jaar voorbij is betekent voor veel organisaties nog even het gas erop. En dit terwijl je lichaam juist vraagt om even rustiger aan te doen, het is koud en donker en rennen klinkt niet als iets aantrekkelijks.

Ik geloof dat je energie managen erg belangrijk is voor de kwaliteit van je dag. Als je energie ‘lekt’ op allerlei manieren dan zul je daar op korte termijn nog mee wegkomen, maar uiteindelijk ga je het wel merken.

1. Neem voldoende vitamine D

Er wordt vooral veel gegeten in de feestmaanden, maar zorg ook dat je de juiste dingen binnenkrijgt. Doordat er minder daglicht is zul je lichamelijk al minder energie hebben, je maakt weinig tot geen vitamine D aan omdat er weinig zonlicht is. Volgens het Voedingscentrum kun je het beste vitamine D uit vette vis halen, maar ook uit andere middelen zoals vlees of boter. Bovendien heeft deze prachtige vitamine direct betrekking op je hersenen en je mentale toestand. Dus ga lekker een stuk zalm of makreel halen en geniet! Nog een pluspunt, deze vis zit vol met Omega 3 en deze vetzuren zorgen voor minder depressiviteit in het algemeen.

2. Get moving

Ok, we weten allemaal dat sporten goed voor je is. Het hoort bij een gezonde levensstijl om af en toe de gym te bezoeken. Nu heb je in de winter misschien niet zo veel zin om naar buiten te gaan dus je hebt een paar opties: je doet thuis een korte workout via een app of filmpje of je doet een dikke jas aan en gaat toch naar de gym en je beloont jezelf daarna met een grote kop met warme chocolademelk (zonder slagroom dan wel he). Het is bewezen dat de stoffen die je aanmaakt tijdens het sporten direct effect hebben op je gemoedstoestand.

3. Trigger je brein

Actief blijven telt niet alleen voor je lichaam, maar ook zeker voor je brein. Je hersenen zijn constant in beweging, ze ontwikkelen continu. Je leert nieuwe patronen aan en leert oude af. Door je brein te stimuleren met uitdagingen kun je deze ontwikkeling stimuleren en zelfs sturen. Het maken van nieuwe connecties in je brein leidt tot betere elasticiteit in je hersenen. Dit heet neuroplasticiteit. Hoe beter dit is, hoe flexibeler je kunt reageren en hoe beter je jouw hersenen kunt inzetten. Het is te verbeteren op verschillende manieren. Leer bijvoorbeeld iets nieuws, als je toch binnen zit. Leer schaken of een ander spel spelen, pak een hobby op zoals tekenen. Ga vooral nieuwe dingen bekijken, al is het kunst of verdiep je in een onderwerp.

4. Zorg bewust voor jezelf

Verwen jezelf met een paar uur op de bank lekker een boek lezen. Laad bewust je batterij op. Waar we vaak de neiging hebben om nog even te werken thuis of om gedachteloos te gaan scrollen op social media. Zet eens een lekker muziekje op en doe niks, alleen luisteren naar de muziek. Leg je telefoon even weg en ga wat lekkers koken. Pak een nieuw recept! Dan pak je meteen punt nummer 3 erbij.

5. Niet teveel slapen

Het liefste gaan veel mensen vooral veel slapen in deze maanden. Lekker de hele dag in bed liggen onder de dekens. Dat klinkt nog best fijn ook! Maar het blijkt dat dit helemaal niet bijdraagt aan een betere gemoedstoestand. Volgens een grootschalig onderzoek uitgevoerd in Korea met maar liefst 133.608 deelnemers blijkt dat te veel slaap vaak dezelfde problemen als gevolg heeft als te weinig slaap. Zorg vooral voor een goede kwaliteit van slaap.

Dit zijn slechts 5 manieren om je energie op peil te houden tijdens de winter. Nog een bonustip: zoek sociale contacten op in plaats van ze te vermijden. Zo ga je naar buiten, je bent actief, triggert je brein door nieuwe mensen te leren kennen en je zorgt voor jezelf want sociaal gedrag is nu eenmaal goed voor je. Dan kom je moe en voldaan weer thuis en slaap je lekker tijdens de nacht. Kom maar op met die winter!

Te weinig energie leidt tot een gebrek aan productiviteit, creativiteit en motivatie. In onze workshop Fuel for the fire krijgen deelnemers praktische tools om hun energie optimaal te benutten. Ben jij Young Professional en is dit iets voor jou en je team? Of ben jij (HR)-manager en denk je dat jouw medewerkers hierbij gebaat zijn?

About The Author

Richard is een energieke en ambitieuze trainer die gelooft in succes door persoonlijke ontwikkeling. Mede dankzij zijn ervaring in thaiboksen op hoog niveau heeft hij een systeem ontwikkeld voor mentale training en discipline. Doorzettingsvermogen en lessen halen uit falen zijn speerpunten in zijn systeem. Richard gelooft in constante verbetering en een sterke mindset. Richard is gespecialiseerd in Wilskracht, Mindset en Communicatie.