Januari blues: hoe overleef je deze maand?

 

Januari staat niet bekend als de vrolijkste maand van het jaar. De dagen zijn donker, koud en triest. Je hebt uitgekeken naar de feestdagen en genoten van vrije tijd. Je hebt het gezellig gehad met vrienden en familie, maar nu moet je weer aan het werk. Het liefst wil je een deken over je heen trekken en door deze periode heen slapen. Het duurt nog een eeuwigheid tot het voorjaar is, dus je zal toch door deze periode heen moeten. Wat kun je doen om de donkere maand januari door te komen?

Blue Monday

De derde maandag van januari staat zelfs bekend als ‘blue Monday’, de meest depressieve dag van het jaar. Dit is in 2005 geïntroduceerd door Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij berekende de datum met behulp van een formule die de verschillende emotionele factoren vertegenwoordigt. Achteraf blijkt dit een PR stunt te zijn geweest van een reisbureau. Maar, toch zegt ons gevoel dat er iets van waarheid in schuilt, want de winterdip rondom deze maanden herkennen we allemaal. Voor ongeveer 3% van de Nederlandse bevolking zijn de klachten zo sterk dat het om een seizoensgebonden depressie gaat, de zogeheten ‘seasonal affective disorder’ (SAD), ook wel winterdepressie genoemd.

Neem een Noorse houding aan

In de lager gelegen gebieden van Noorwegen zijn strenge, koude winters met meters sneeuw geen uitzondering. Vanaf eind november tot half januari komt de zon niet boven de horizon in Tromsø, Noord-Noorwegen. Kari Leibowitz, PhD kandidaat bij Stanford University, onderzocht hoe het kan dat er in Noorwegen relatief laag percentage seizoensgebonden depressie is ondanks deze donkere dagen. Volgens Leibowitz heeft dit te maken met mindset. Mensen zien de winter niet als iets wat ze moeten verdragen maar als iets waar ze van kunnen genieten. Ze zien het als ‘knus’ en ‘koselig’ – het Noorse woord voor gezellig. Het is simpel, je neemt een positieve houding aan, ipv klagen over de winter geniet je van warme chocomelk, kletsen onder een dekentje op de bank of schaatsen met je vrienden.

Ga naar buiten voor zonlicht

Of het nu waait, regent of sneeuwt, de buitenlucht doet iedereen goed. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D en beweging is goed voor lichaam én geest. Dr. Kelly Rohan, expert in Seizoensgebonden Active Stoornis (winterdepressie), legt uit dat naar buiten gaan en actief blijven een enorme invloed heeft op winterdipjes. “We’re trying to change the hands and trying to change the head, but the hands can change the head” zegt ze in The New York Times. Als het weekend is, ga dan lekker het bos in of maak een wandeling door het park. Of maak echt gebruik van de winter en ga schaatsen! Tot 28 februari kun je in Amsterdam op het Museumplein schaatsen of mensen kijken met een drankje onder de heaters. (En in de rest van Nederland zijn er ook genoeg plekken). Maar ook doordeweeks is frisse (lees koude) lucht van belang. Maak een korte wandeling tijdens je lunchpauze om je weer wat energieker te voelen.

Neem tijd voor jezelf en voor gezelschap

Als je geen zin hebt om echt iets te ondernemen (buiten), plan dan een ontspanningsmoment in. Ga vroeg naar huis en kijk je favoriete Netflix-serie, maak je lievelingsgerecht of plan een spa-moment in. Daarvoor hoef je niet per se naar de sauna, tover je badkamer om tot spa resort. Laat het bad vollopen of stap onder de warme douche, zet een muziekje op, steek wat kaarsjes aan en geniet. En neem je telefoon natuurlijk niet mee de badkamer in. Dit is een ongestoord relax moment. Probeer naast me-time ook gezelschap te zoeken. Kluizenaarsgedrag helpt je de koude dagen niet door. Integendeel: gebrek aan sociaal contact maakt je somber. Een Canadees onderzoek stelde zelfs vast dat proefpersonen die zich buitengesloten voelden, het letterlijk kouder hadden dan degenen die ‘erbij’ hoorden. Ook hadden ze meer behoefte aan warm eten of drinken. Ga dus lekker met een vriend(in) op de bank zitten met een warme kop chocomel!

Te weinig energie leidt tot een gebrek aan productiviteit, creativiteit en motivatie. In onze workshop Fuel for the fire krijgen deelnemers praktische tools om hun energie optimaal te benutten. Ben jij Young Professional en is dit iets voor jou en je team? Of ben jij (HR)-manager en denk je dat jouw medewerkers hierbij gebaat zijn?

About The Author

Farah is toegewijd om young professionals te helpen succes te bereiken. Dit doet zij door het geven van trainingen teneinde professionele vaardigheden te ontwikkelen. Dit is de brandstof die het vuur voedt dat Farah tot de drijvende kracht achter Mind Elevators maakt. Farah is gespecialiseerd in Presenteren, Personal Branding en Netwerken.