4 tips voor een fantastisch 2023

 

Het einde van 2021 is al in zicht. Dit jaar is echt voorbij gevlogen! Misschien zit je al te denken aan hoe 2023 jouw beste jaar gaat worden. Dit hebben we aan het einde van het jaar vaak in ons hoofd namelijk. De goede voornemens zitten er aan te komen. Maar is dit wel de moeite waard? Alleen 8% van de mensen met goede voornemens houdt ze vol door het hele jaar. Hoe kun je zorgen dat jij bij die groep hoort in 2023? Hieronder heb ik viert tips waardoor jij meer kans maakt je voornemens vol te houden.

1.  Zet 1 groot en ambitieus doel met kleinere doelen voor onderweg

Als je een doel zet, zorg er dan voor dat het een ambitieus doel is. Iets met zon grote aantrekkingskracht, dat het je bij wijze van spreken uit bed sleurt om eraan te werken. Een doel dat, als je eraan denkt dat het uit zou komen je kriebels van binnen krijgt, zo groot. Daaruit ontstaan weer kleinere doelen. Kleine doelen zijn namelijk makkelijker te behappen en ook te behalen. Deze kleine overwinningen geven je energie en zelfvertrouwen om door te zetten. Bovendien weet je welke richting je op moet. Als je de auto pakt naar Parijs vanuit Amsterdam, dan moet je ook de route weten. Eerst Utrecht, dan Breda, Antwerpen, Brussel, Lille en dan kom je bij Parijs. Het zijn checkpoints onderweg die zorgen dat je de goede kant op blijft gaan.

2.  Laat oordelen over jezelf achterwege

Waar je bent op dit moment is niet goed of slecht. We hebben de neiging om te kijken naar waar we nu staan in het leven en er een oordeel over te vellen. Een grotere valkuil is om je met anderen te vergelijken. Als jij bij punt A bent en iemand anders is al bij punt C, dan wil dat helemaal niet zeggen dat jij slecht bent en die ander goed. Het zegt simpelweg dat diegene iets verder is. Je bent onderweg, de huidige situatie is slechts een momentopname van waar je bent onderweg naar je doelen. Als iemand anders toevallig al verder of minder ver is doet er niet toe. Het enige wat er toe doet is waar jij naar onderweg bent. Je kunt niet bepalen of je sneller kan gaan of dat je doel minder ver is. Het enige wat je kunt bepalen en controleren is de volgende stap die je maakt, en de volgende.

3.  Gebruik de kracht van focus door weinig doelen te zetten

Er is zoiets als teveel doelen zetten. Dat gebeurt al snel, want we willen veel dingen. Het liefst willen we ze ook nog eens zo snel mogelijk. En als het kan graag in één keer, zonder mislukken. Het voordeel van slechts enkele doelen zetten is dat je focus kunt leggen op die enkelen. Het is handig om je doelen in te delen, bijvoorbeeld: persoonlijke ontwikkeling, fun, carrière en financieel. Als je per veld dan één hoofddoel hebt kun je daar al je energie aan wijden tot het gedaan is. Dat is focus. Als je ooit wel eens met een vergrootglas heb gespeeld in de zon dan heb je gezien dat zonlicht op zich niet erg sterk is, maar dat als je het bundelt door een loep te gebruiken er een kracht ontstaat die zelfs brand kan maken. Focus.

4.  Falen is vooruit komen

Als je onderweg naar je doelen keihard onderuit gaat voelt dat best pijnlijk. Uit eigen ervaring weet ik dat het behoorlijk ontmoedigend kan zijn als iets niet lukt. Maar wat als je er eens anders tegenaan zou kijken? Volgens Neurowetenschapper Beau Lotto is perceptie essentieel om je context te bepalen. En in het geval van falen is één van de belangrijkste dingen je perceptie van falen te veranderen. Vanzelfsprekend verander je daarmee de context er van. De overtuiging dat falen vermeden moet worden onderweg naar succes is absolute onzin. Het is simpelweg een stap onderweg naar je succes. Met elk falen kom je weer dichterbij. Laat je angst voor falen je niet beïnvloeden om een andere weg te kiezen.

Gebruik deze tips om 2023 jouw beste jaar tot zover te maken. En wie weet ben je halverwege het jaar al weer toe aan nieuwe doelen als je deze hebt gehaald.

Je staat aan het begin van jouw carrière en je wil geen fouten maken. Daarom kan het soms lastig zijn om te dealen met tegenslagen. Maar wat als je tegenslagen kunt ombuigen tot iets positiefs? Een andere visie op tegenslagen zorgt voor pro-actievere en zelfverzekerde werknemers en dat is precies ons doel met de workshop Fail your way forward. Ben jij Young Professional en is dit iets voor jou en je team? Of ben jij (HR)-manager en denk je dat jouw medewerkers hierbij gebaat zijn?

About The Author

Richard is een energieke en ambitieuze trainer die gelooft in succes door persoonlijke ontwikkeling. Mede dankzij zijn ervaring in thaiboksen op hoog niveau heeft hij een systeem ontwikkeld voor mentale training en discipline. Doorzettingsvermogen en lessen halen uit falen zijn speerpunten in zijn systeem. Richard gelooft in constante verbetering en een sterke mindset. Richard is gespecialiseerd in Wilskracht, Mindset en Communicatie.