Wat is netwerken?

Vrijwel iedereen weet dat netwerken belangrijk is. De gouden tip om je carrière vooruit te helpen of om te ondernemen: ga netwerken! Maar wat is netwerken nu echt? En waarom zou je het moeten of willen doen? Laten we het begrip netwerken een wat nader onderzoeken.

Onze definitie van netwerken

Netwerken is het leggen en onderhouden van contacten. Iedereen heeft een netwerk – een verzameling van contacten – en door te netwerken wil je die zoveel mogelijk uitbouwen. Onze definitie van netwerken is: “De kunst van het aangaan en onderhouden van (nieuwe) contacten die nuttig en bevorderend kunnen zijn voor je carrière.” Dit zijn vaak mensen in dezelfde sector, maar afhangend van je doelen kunnen het mensen zijn in een andere tak van sport. Het gaat erom dat het contacten zijn waarmee je een relatie opbouwt. Deze contacten kunnen jou info en advies geven of ze kunnen jou introduceren bij andere contacten zodat jij weloverwogen carrièrekeuzes kunt maken. Hieronder gaan we dieper in op de vraag ‘Waarom netwerken?’

Netwerken kan je een nieuwe baan of opdracht opleveren

Een sterk netwerk biedt kansen. Denk hierbij aan een nieuwe baan, opdracht, project of klanten. Bijna alle kansen worden eerst binnen het eigen netwerk gedeeld. Stel je gaat je huurwoning uit. Dit vertel je eerst aan je vrienden omdat je misschien wel iemand kent die woonruimte zoekt en jouw woning kan overnemen. Daarna pas bied je de woning bij een groter publiek aan. Zo werkt het ook in een professionele omgeving. In de banenmarkt gaat dat ook op deze manier. Volgens onderzoek staat netwerken in de top 3 van meest effectieve baanvindkanalen, gevolgd door vacaturesites en uitzendbureaus. Mensen binnen het bedrijf zijn vaak al op de hoogte van een functie die vrijkomt, voordat de vacature wordt gepubliceerd. Het eerste wat mensen doen is het inlichten van hun netwerk. Wat zou jij doen als er een functie vrijkomt binnen jouw bedrijf en je een vriend(in) hebt die op zoek is naar een baan die bij die functie aansluit?

Dennis vond een nieuwe baan via zijn netwerk

Na zes maanden solliciteren op vacatures online besloot ik om meer te gaan netwerken. Ik liet mensen weten dat ik op zoek was naar een baan als consultant en vroeg of zij mij op de hoogte wilden houden als er binnen hun bedrijf een vacature vrijkwam. Na een paar weken kreeg ik regelmatig berichten van mensen die vacatures naar mij doorstuurden. Zo stuurde iemand die ik net had ontmoet mij een bericht met ‘He Dennis, wist je dat ze bij bedrijf x iemand zoeken?’ Ik solliciteerde en ben uiteindelijk aangenomen! Zelf was ik deze opening nooit tegengekomen omdat ik dat adviesbureau niet eens kende.

Netwerken leidt tot samenwerkingen

Hoe meer mensen je kent, hoe meer kansen er ontstaan. Zo kan het leiden tot toffe samenwerkingen of nieuwe opdrachten wanneer je als freelancer of ZZP’er werkt. Als je bijvoorbeeld een fotograaf zoekt voor een event die je organiseert op je werk, vraag je eerst rond wie er een goede fotograaf kent. Je denkt hier niet eens aan het Googelen van ‘fotograaf’, want er zijn genoeg mensen die wel een fotograaf in hun netwerk hebben. Of stel je voor dat je als freelance designer werkt en op een bijeenkomst bent waar andere freelancers uit dezelfde branche aanwezig zijn. Wie weet kun jij je krachten samenvoegen met iemand die animator is en samen mooie animatievideo’s voor klanten ontwikkelen. Dit is tevens een handige manier om je clientèle te verbreden. Je biedt meer diensten aan en krijgt meer opdrachten.

Netwerken geeft je een bredere kijk op het leven

Het hebben van een groot en breed netwerk zorgt ervoor dat je een bredere kijk op het leven ontwikkelt. Als je alleen omgaat met mensen in jouw sociale kring ontwikkel je een eenzijdig wereldbeeld. Wanneer je nieuwe mensen ontmoet hoor je nieuwe verhalen en ervaringen, nieuwe inzichten, andere perspectieven. Je leert de wereld beter begrijpen. Dit merk je bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent of hier in Nederland mensen ontmoet uit het buitenland. Je ervaart cultuurverschillen en hierdoor kom je op zowel zakelijk als persoonlijk niveau tot nieuwe inzichten. Het opdoen van levenservaring draagt bij aan het zijn van een goede collega, manager of vriend. , leider of gewoon een goede vriend. Het kennen van veel (verschillende) mensen, speelt een belangrijke rol in jouw persoonlijke ontwikkeling. Hoe meer levenservaring je hebt hoe beter je in staat bent te relativeren.

Direct naar onze Netwerken trainingen

Mind Elevators biedt diverse trainingen op het gebied van Netwerken. Onze trainingen zijn gericht op Young Professionals die het beste uit zichzelf willen halen. Wij helpen je met interactieve trainingen en seminars op weg naar continue zelfverbetering.
Wil jij leren netwerken? Bekijk dan hier onze training: leren netwerken.

Wil jij een sneak peak van onze workshop Netwerken? Inclusief praktische oefeningen om alvast aan de slag te gaan!

About The Author

Farah is toegewijd om young professionals te helpen succes te bereiken. Dit doet zij door het geven van trainingen teneinde professionele vaardigheden te ontwikkelen. Dit is de brandstof die het vuur voedt dat Farah tot de drijvende kracht achter Mind Elevators maakt. Farah is gespecialiseerd in Presenteren, Personal Branding en Netwerken.