Een netwerk opbouwen – Hoe doe je dat?

 

Een netwerk opbouwen, dat klinkt vermoeiend. Waar begin je? Wie moet er in dat netwerk? En hoe doe je dit op een efficiënte manier? Het gaat in de praktijk echter makkelijker en sneller dan je denkt, maar je moet er wel wat voor doen. Hier gaan we in op enkele praktische tips om op een leuke en slimme wijze een goed netwerk op te bouwen.

Waar begin je met netwerken?

Vooral als je aan het begin van je carrière staat kan het lastig zijn om een netwerk op te bouwen. Je bent net van student naar starter gegaan dus je hebt voornamelijk mensen uit jouw studieomgeving in je netwerk. En nu? Waar begin je? Wie ga je benaderen? En hoe ga je die mensen benaderen? Het is hierbij van belang om eerst een stapje terug te doen. Voordat je in het wilde weg met mensen gaat connecten, is de grote vraag: wat is je doel? Wat wil je bereiken? Als jouw antwoord is: “om nieuwe mensen te ontmoeten” stel jezelf dan nogmaals de vraag waarom. Waarom wil je nieuwe mensen ontmoeten? Waarom wil je je netwerk uitbreiden? Wat wil je straks uit je netwerk halen? Pas wanneer je een antwoord hebt op deze vragen, kun je aan de slag. Een netwerkdoel kan bijvoorbeeld zijn: een nieuwe baan vinden, kennis opdoen in een bepaald vakgebied, carrièreoriëntatie, samenwerkingen aangaan, advies krijgen om te groeien in je carrière. Wat is jouw doel?

Kies je connecties bewust

Wanneer je je doel hebt bepaald en helder voor ogen hebt wat je wilt bereiken, ga je kijken wie je daarvoor nodig hebt. Wie kan jou helpen om dat doel te bereiken? Wie heb jij nodig? Wie kan jou adviseren of helpen aan een nieuwe baan? Niet iedereen biedt meerwaarde aan jouw netwerk. Het is de bedoeling dat je relaties opbouwt met mensen die deuren voor jou kunnen openen, mensen waarmee je samen kunt werken of waarmee je eens kunt sparren. Het is niet de bedoeling dat je gaat netwerken alleen om zo veel mogelijk mensen te kennen. Denk dus eerst goed na over welke personen bij jouw doel passen. Hoe concreter hoe beter, dus als je namen hebt schrijf ze op. Heb je nog geen specifieke personen in gedachten, noteer dan wat voor personen je wilt benaderen. Zijn dit HR managers, marketeers, bankiers? Wat voor functies hebben zij? Of bij wat voor bedrijven werken zijn? Denk na over grootte, sectoren, bedrijfscultuur etc.

Versterk je zwakke connecties

Bij netwerken maken we altijd onderscheid tussen ‘zwakke’ en ‘sterke’ connecties. Sterke connecties zijn onze vrienden, familie, collega’s. De zwakke connecties zijn mensen die tot ons netwerk behoren, maar met wie we nooit een echt sterke band hebben gehad. Het zijn kennissen, vrienden van vrienden. Die zwakke connecties versterken ons netwerk, zij hebben nieuwe informatie en bieden kansen. De kans dat je van mensen met wie je heel hecht verbonden bent, nieuwe informatie of ingangen krijgt is heel klein. Socioloog Mark Granovetter, de socioloog schreef een beroemde studie genaamd “De sterkte van zwakke relaties” en voor deze studie vroeg hij mensen hoe ze hun baan hebben gevonden. Hij kwam erachter dat de meeste mensen geen baan vinden via hun sterke relaties — hun vader, hun moeder, hun levenspartner. Ze vonden hun baan via zwakke relaties, mensen die ze net ontmoet hebben.

Roos: Ik was niet eens op zoek naar een nieuwe baan

Als student had ik een administratief bijbaantje op de Universiteit waar ik studeerde. Ik werkte op het secretariaat dus ik sprak regelmatig docenten, managers etc. maar ik kende ze niet echt goed. Na mijn afstuderen had ik een baan bij een bedrijf waar ik stage had gelopen. Ik vond het een leuke baan, maar ik wist ook dat ik hier niet voor altijd wilde blijven. Ik was dus niet op zoek naar iets nieuws, maar hield wel mijn ogen open voor nieuwe mogelijkheden. Toen ik daar zo’n 2 jaar werkte ging ik naar de afstudeerceremonie van mijn zusje die naar dezelfde Universiteit was geweest. Daar kwam ik een manager tegen die ik wel eens had gesproken toen ik op het secretariaat werkte. We raakten aan de praat en hij vertelde me dat er een vacature vrijkwam voor International Programmes Officer. Dit was niet echt een baan waar ik ooit aan gedacht had, maar de functieomschrijving klonk heel interessant. We besloten een kop koffie te drinken omdat ik meer wilde weten over de functie. Nu werk ik er bijna één jaar en ik vind het helemaal te gek!

Zoek jouw alumni vereniging op

De makkelijkste manier om als starter je netwerk uit te bouwen is het aansluiten bij verenigingen. De meest laagdrempelige plek hiervoor is jouw alumni vereniging. Er bestaan alumnigroepen op het gebied van opleiding, faculteit of gemeenschappelijke achtergrond. Het is de plek waar alumni elkaar en oud-docenten kunnen ontmoeten, dus het leuk is dat er al mensen zijn die je kent, maar dat je (afhankelijk van de grootte) ook nieuwe mensen ontmoet. Vaak organiseren alumniverenigingen diverse activiteiten voor hun leden, waaronder lezingen, debatten, netwerkborrels en excursies. De alumni vereniging is een vrij comfortabele plek om te beginnen met netwerken. Het zijn namelijk mensen die bij dezelfde plek hebben gestudeerd, waarschijnlijk in dezelfde stad hebben gewoond, ongeveer dezelfde leeftijd als jou hebben, dus jullie hebben al veel raakvlakken. Dit maakt het makkelijker om gesprekken aan te knopen en nieuwe relaties op te bouwen.

Sluit aan bij groepen, branche- en beroepsverenigingen

Daarnaast zijn er allerlei branche- en beroepsverenigingen waarbij je kunt aansluiten. Het mooie hieraan is dat er mensen in zitten waarmee jij dezelfde interesses deelt en dus gemakkelijk gesprekken aan kunt knopen – jullie hebben tenslotte voor hetzelfde vak gekozen! Bij sommige beroepsverenigingen kun je je alleen aansluiten als je een baan hebt dus die vallen af als jij werkzoekend bent. Maar je zou alsnog contact kunnen opnemen met mensen die wel lid zijn om een kop koffie te drinken om zo je netwerk uit te breiden. Daarnaast zijn er op Facebook en LinkedIn genoeg groepen waar je mag aansluiten. Als HR-professional kun je bijvoorbeeld deelnemen in de Facebook groepen HR Professionals Q&A, Recruiters United, Het Nieuwe Werken Blog en LinkedIn groepen: HR Salon, HR Professionals Netherlands, HR Nederland en HRjob.

Direct naar onze Netwerken trainingen

Mind Elevators biedt diverse trainingen op het gebied van Netwerken. Een van de dingen die we scherp stellen is het bepalen van je netwerkdoel en -strategie. Onze trainingen zijn gericht op Young Professionals die het beste uit zichzelf willen halen. Wij helpen je met interactieve trainingen en seminars op weg naar continue zelfverbetering. Bekijk hier onze training Netwerken.

Wil jij een sneak peak van onze workshop Netwerken? Inclusief praktische oefeningen om alvast aan de slag te gaan!

About The Author

Farah is toegewijd om young professionals te helpen succes te bereiken. Dit doet zij door het geven van trainingen teneinde professionele vaardigheden te ontwikkelen. Dit is de brandstof die het vuur voedt dat Farah tot de drijvende kracht achter Mind Elevators maakt. Farah is gespecialiseerd in Presenteren, Personal Branding en Netwerken.