Angst voor presenteren? Samen overwinnen we je spreekangst

 

Je hebt zweethanden, voelt je hart in je borst kloppen en bent misschien zelfs wel misselijk: herken je dit? Bijna iedereen is gespannen voor een presentatie en dat is niet erg. Het wordt een probleem als de angst zo groot wordt dat je jouw boodschap niet meer kunt overbrengen. Bijvoorbeeld als je helemaal dichtslaat, vlekken voor je ogen ziet of zelfs helemaal niet meer durft te spreken. Dan is er geen sprake van gezonde spanning meer.

Wat is spreekangst?

Je hebt spreekangst op het moment dat er een angstgevoel ontstaat wanneer je moet spreken voor twee of meer personen. Dit kan bij een korte presentatie zijn tijdens een vergadering of bij een langere presentatie voor een groot publiek. Veel mensen hebben “gezonde” spanning wanneer ze moeten presenteren. Maar als de angst zo groot is dat het zich uit in kortademigheid, trillen, hartkloppingen en misselijkheid is het niet “gezond” meer en beperkt het jou. Hierdoor krijg je soms zelfs een angst voor de angst. “Oh nee, straks ga ik ga weer trillen, wat gaan die mensen wel niet van me denken.” Je bent bang voor die heftige fysieke reacties die gaan komen.

Waarom zijn we bang om te presenteren?

Spreekangst is heel normaal. Het heeft te maken met de angst om afgewezen te worden. De angst om te falen; dat mensen iets negatiefs over je zeggen. Misschien ben je bang dat mensen erachter komen dat je niet kundig genoeg bent; dat jij het ook allemaal niet zo goed weet. Er kunnen heel veel redenen zijn. Om van je spreekangst af te komen is het belangrijk om te identificeren waar jouw spreekangst vandaan komt. Kun jij dit benoemen? Hieronder een paar voorbeelden.

  • Die ene keer dat het slecht ging blijft hangen. Sindsdien begon ik te twijfelen en toen werd de drempel steeds hoger. Nu vind ik het heel moeilijk.
  • Ik heb een keer een black-out gehad en nu blijft die angst bestaan dat het weer gebeurt.
  • Over mijn vak kan ik prima vertellen, maar als ik iets persoonlijk moet vertellen sla ik dicht.
  • Ik hou er niet van om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Als alle ogen op mijn gericht zijn zak ik het liefst door de vloer.
  • Een presentatie voor mijn collega’s houden gaat best goed, maar zodra het managementteam of mijn baas erbij zit word ik onwijs zenuwachtig.

Kun je van je spreekangst afkomen?

Zeker weten! Spreekangst is namelijk niet iets dat je nu eenmaal hebt, het zit niet in je DNA. Daarom kan iedereen ervan afkomen. Zoals hierboven aangegeven is de eerste stap het onderzoeken van jouw spreekangst; waar komt deze angst vandaan?  Als je angst ervaart bij presenteren komt dat doordat jouw onderbewustzijn ooit heeft “geleerd” dat presenteren “gevaarlijk” is. Meestal is dat door een bepaalde ervaring van vroeger of misschien heb je ooit iets gehoord over spreekangst en heeft je onderbewustzijn dat opgeslagen. Het onderzoeken van waar jouw angst vandaan komt is stap 1 tijdens onze cursus presenteren.

Presenteren is nu in jouw onderbewustzijn opgeslagen als een gevaar wat in alle gevallen vermeden moet worden. Op het moment dat je je in situatie bevindt waar je moet presenteren wordt jouw automatische overlevingsmechanisme geactiveerd: het vechten of vluchten mechanisme. Het probleem is dat je dat niet kunt doen. Je kunt niet vechten en ook niet wegrennen. Je kunt niets doen en probeert die angst te onderdrukken. En dat onderdrukken leidt tot trillen, hardkloppingen en zelfs misselijkheid. Het is dan onmogelijk om je op je presentatie te concentreren.

Je bewuste, rationele brein weet dat er geen echte gevaar is, maar op dat moment kun je er niets aan doen. Je bent machteloos tegenover de automatische angstreactie en kunt het niet onder controle krijgen. Daarom moet het probleem eerst in je onderbewustzijn opgelost worden. Dat is stap 2 tijdens de training. Het onderbewustzijn opnieuw leren dat presenteren niet gevaarlijk is én zelfs leuk kan zijn!

Is deze training alleen voor mensen met ernstige spreekangst?

Deze training is voor iedereen. Mensen die moeten presenteren, besteden vaak veel tijd aan de inhoudelijke voorbereiding, maar vergeten zich mentaal voor te bereiden. Iedereen heeft last van zenuwen. Om Mark Twain te quoten: “Er zijn twee soorten sprekers in de wereld. Zij die nerveus zijn en zij die liegen.” Zoals eerder aangegeven is het goed om gezonde spanning te ervaren; het houdt je scherp. Je hoeft dus niet helemaal van je zenuwen af te komen. Het gaat om hoe je ermee omgaat, zodat je effectief kunt presenteren en de boodschap kunt overbrengen. Zenuwen kunnen ervoor zorgen dat je niet “in het moment bent” tijdens je presentatie waardoor je verhaal niet goed overkomt. Tijdens de training leer je technieken om je zenuwen onder controle te krijgen zodat je gefocust bent tijdens je presentatie. Hieronder delen we alvast een kleine tip die jou kan helpen.

Tip: Maak een dialoog van je presentatie

Vaak helpt het alleen al om je perceptie op presenteren te veranderen. Soms maken we het te groot in ons hoofd. Probeer het eens te zien als een dialoog. Jouw doel is om de boodschap bij je publiek over te brengen. Dus als je puur op de inhoud of jezelf focust verlies je het publiek. Richt je op het publiek, het gaat om hen. Maak er een interactieve presentatie van. Betrek je publiek erbij, stel vragen, geef hen de tijd om mee te denken, doe een leuke oefening tussendoor.

Op deze manier verschuif je de aandacht van alleen maar op jou naar jou én het publiek samen. Jij staat niet in de spotlight, je bent gewoon een gesprek aan het voeren. Hierdoor doe je het samen met het publiek en ervaar je het als minder eng. Denk wel goed na over hoe je interactie in jouw presentatie verwerkt. Te veel vragen of niet prikkelende vragen kunnen een negatief effect hebben. Tijdens de training gaan we hier dieper op in.

Direct naar onze Presentatie trainingen

Mind Elevators biedt diverse trainingen op het gebied van Presenteren. Onze trainingen zijn gericht op Young Professionals die het beste uit zichzelf willen halen. Wij helpen je met interactieve trainingen en seminars op weg naar continue zelfverbetering.

About The Author

Farah is toegewijd om young professionals te helpen succes te bereiken. Dit doet zij door het geven van trainingen teneinde professionele vaardigheden te ontwikkelen. Dit is de brandstof die het vuur voedt dat Farah tot de drijvende kracht achter Mind Elevators maakt. Farah is gespecialiseerd in Presenteren, Personal Branding en Netwerken.