Het magisch woord om niet te falen

 

We zijn allemaal wel eens onderuit gaan. Het is onderdeel van ons bestaan. Toch zien we er zo tegenop alsof dit het einde van de wereld betekent. Iets proberen en mislukken? Een grote nachtmerrie! Ik ben zeker geen uitzondering hierop. Iets nieuws proberen is altijd spannend en als ik eraan denk dat het kan mislukken krijg ik een knoop in mijn maag. Terwijl ik toch al heel vaak tegen een ongewenste uitkomt heb aangekeken. De knoop gaat niet weg. Is dit nu faalangst?
.
Ik faalde school toen ik 15 jaar was, faalde om ‘normaal’ werk te vinden, faalde verschillende bedrijven die ik opzette. Deze hele tekst zou drie keer zo lang kunnen zijn en dan zou ik alleen maar praten over mijn persoonlijke falen. Het ging zover dat ik op een bepaald moment maar niks meer deed, dan kun je ook niets fout doen.
.
Maar niks doen is per definitie fout. Als mens zijnde ben je geneigd vooruit te streven, ieder op zijn of haar eigen manier. Sommigen willen het hoogste gebouw van de wereld bouwen terwijl anderen ‘slechts’ hun avondeten willen regelen, maar een streven is er. Bij een streven om iets te bereiken hoort ook de uitkomst dat het niet goed gaat. Een verkeerde uitkomst is ook een resultaat. Het wijst alleen uit dat je iets niet goed hebt gedaan in de weg ernaartoe. Verander de weg en verander de uitkomst.
.
Wanneer ik de workshop Fail your way Forward geef, gebruik ik vaak “het magisch woord.” Dit leerde ik van mijn mentor Jim Rohn. Er is namelijk een magisch woord dat je kunt gebruiken als het tegenzit, als je het niet meer ziet zitten.
.
Om dit te illustreren stel ik je voor aan mijn zoon Aris. Hij is nu 5 jaar oud, maar toen hij 1 was leerde hij te gaan staan. Hij trok zich op aan de rand van de tafel en dan boem, lag hij weer op de grond. Toen hij kon staan zag ik hem voorzichtig een eerste stapje zetten, maar hij was te wankel en viel met zijn hoofd tegen de bank aan. Een grote huilpartij was het gevolg. Maar denk je dat ik tegen hem zei: “Luister Aris, dit lopen is niet voor jou, je doet jezelf straks pijn, stop er maar mee.” Nee. Hij bleef het proberen. Hoelang? TOTDAT het lukte. Je blijft eraan werken TODAT het lukt. Je blijft falen en opnieuw proberen TOTDAT je het doet! Het is niet voorbij zolang je niet stopt.

Jonge werknemers vinden het soms lastig om om te gaan met tegenslagen. Maar wat als je tegenslagen kan ombuigen tot iets positiefs? In onze workshop Fail your way Forward leren Young Professionals om falen om te zetten in uitdagingen. Zo durven zij meer verantwoordelijkheid te nemen en voelen ze zich zelfverzekerder in hun werk. Ben jij Young Professional en is dit iets voor jou en je team? Of ben jij (HR)-manager en denk je dat jouw medewerkers hierbij gebaat zijn?

About The Author

Richard is een energieke en ambitieuze trainer die gelooft in succes door persoonlijke ontwikkeling. Mede dankzij zijn ervaring in thaiboksen op hoog niveau heeft hij een systeem ontwikkeld voor mentale training en discipline. Doorzettingsvermogen en lessen halen uit falen zijn speerpunten in zijn systeem. Richard gelooft in constante verbetering en een sterke mindset. Richard is gespecialiseerd in Wilskracht, Mindset en Communicatie.