Wat is stress?

 

Volgens de Van Dale betekent stress ‘aanhoudende geestelijke druk of spanning’. In deze tijd associëren we het vooral met werk gerelateerde zaken, zoals werkdruk, deadlines en burn-out. De geestelijke druk of spanning die aanhoudt kan ervoor zorgen dat je energie verliest. Je kunt er futloos en energieloos worden ervan. Wil jij weten hoe je stress vermindert? Dan is het belangrijk om eerst te kijken wat voor soort stress jij hebt en hoe je dit ervaart.

Acute stress

Stress is een aanhoudende geestelijke druk of spanning die je op twee manieren kunt hebben. De eerste is acute stress. Bij een gevaarlijke of gespannen situatie maakt jouw lichaam adrenaline aan. Dit zorgt voor een stressreactie: jouw bloeddruk, hartslag en bloedsuikerspiegel gaan omhoog en je ademhaling versnelt. Het lichaam wordt voorbereid op een gevecht of om op de vlucht te slaan. De stress-knop wordt ingedrukt en de procedure gaat in! Het is een procedure om je klaar te maken, om je in actiemodus te zetten. Dat voelt onprettig misschien, maar heeft een functie. Denk aan dat je op straat loopt en een fietser rijdt je bijna omver, acute stress! Acute stress is dus helemaal niet erg, want het helpt ons om in bepaalde situaties te reageren. Het stressniveau daalt weer wanneer de gespannen situatie voorbij is en jouw lichaam herstelt zich. Lees hier meer over de vecht-of-vluchtreactie [link naar kennisbankartikel hoe ga je om met stress]

Chronische stress

Wanneer de stress blijft aanhouden spreken we van chronische stress. Je lichaam bevindt zich dan constant in een alarmfase en kan niet herstellen. Denk aan een stressvolle werksituatie omdat een manager continue teveel taken op jouw bord legt. Het kan soms lastig zijn om te bepalen of je last hebt van chronische stress, want iedereen ervaart dit anders. Daarnaast is het zo dat chronische stress vaak geleidelijk ontstaat. Jouw lichaam geeft wel signalen af doordat de balans tussen stress en herstel weg is. Symptomen van chronische stress zijn onder andere: hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, maagpijn, slaapproblemen, vermoeidheid en concentratieproblemen. Met chronische stress ga je je dus fysiek, mentaal en emotioneel steeds slechter voelen. Burn-out en depressie kunnen gevolgen zijn van langdurige chronische stress.

Je hebt stress nodig

Onderzoek wijst uit dat een leven zonder stress (lees prikkels) een leven is zonder uitdaging. In een extreem geval riskeer je een bore-out. Een bepaalde spanning is nodig om je zintuigen te prikkelen en jezelf te activeren. Het verschilt per persoon hoeveel dat ongeveer is, maar gemiddeld genomen is het tussen de 35 en 60 % stress waaronder een gemiddeld persoon goed kan presteren en zelfs optimaal presteert. Het activeert je, niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal word je scherper. Fysiologisch gezien ga je in volledige activatiemodus. Je hersenen krijgen meer zuurstof, je spieren worden geactiveerd, je lichaamstemperatuur gaat iets omhoog, je gaat ‘aan’. Dit creëert een heleboel energie en als je die niet gebruikt dan voel je onrust, je wordt nerveus en soms angstig. Maar als jij deze symptomen herkent als energieopwekkend, dan objectiveer je dit. Laten we het eens vergelijken met vuur. Vuur kan je pijn doen door je te branden, het kan een huis afbranden, maar het kan ook warmte geven. Het kan je eten koen en zorgen voor licht in de duisternis. Het vuur is niet veranderd, het is exact hetzelfde. Wat verandert is wat jij ermee doet. Zo werkt stress ook. Het kan een geschenk zijn, mits je het als dusdanig herkent en durft in te zetten. Vergelijk het eens met een zeilboot. Het is altijd beter om je zeilen op te zetten met de wind mee in plaats van tegen de wind in te varen. Als je slim bent, dan zet je het roer zo in dat je alsnog op de goede plek terecht komt.

Kalmte als wapen tegen stress

Het vermijden van stress is onmogelijk. Wat je wel kunt doen is zorgen dat je zo weerbaar mogelijk bent zodat de stress je niet hard raakt wanneer het zover is. Door hoofd koel te houden, ben je in staat om kalm te blijven in stressvolle situaties. Kalmte is je sterkste wapen tegen stress, maar ook de moeilijkste om in te zetten. Rust vinden op je werk terwijl je een overvolle agenda hebt is namelijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt die rust alleen wel nodig, want als je je stress onder controle hebt ben je gezonder en productiever. Het begint met het besef dat de reactie op stress bij jou ligt. Jij hebt de macht om te bepalen hoever je jezelf opwindt over wat er gebeurt. Voel de stress, maar laat het niet de overhand nemen. Als je dit lastig vindt zijn er praktische dingen die je kunt toepassen om kalmte te vinden (link naar blog stressrespons). Bovendien heeft stress een slechte reputatie.

Direct naar onze Stressmanagement trainingen

Mind Elevators biedt diverse workshops op het gebied van Stressmanagement, Energiemanagement en Omgaan met falen. Onze workshops zijn gericht op (Young) Professionals die het beste uit zichzelf willen halen. Wij helpen je met interactieve workshops en seminars op weg naar continue zelfverbetering.

Beter leren omgaan met stress? In de workshop Resilient Mind krijgen Young Professionals de juiste tools om stressbestendigheid te vergroten. Hierdoor vinden ze rust in een drukke werkomgeving. Ben jij Young Professional en is dit iets voor jou en je team? Of ben jij (HR)-manager en denk je dat jouw medewerkers hierbij gebaat zijn?

About The Author

Richard is een energieke en ambitieuze trainer die gelooft in succes door persoonlijke ontwikkeling. Mede dankzij zijn ervaring in thaiboksen op hoog niveau heeft hij een systeem ontwikkeld voor mentale training en discipline. Doorzettingsvermogen en lessen halen uit falen zijn speerpunten in zijn systeem. Richard gelooft in constante verbetering en een sterke mindset. Richard is gespecialiseerd in Wilskracht, Mindset en Communicatie.