De beste manier om te reageren op stress

 

Zou je zeggen over jezelf dat je veel stress hebt? Het in onvermijdelijk om geen stress te hebben in je leven, daar kunnen we het over eens zijn. We kunnen stress op veel manieren analyseren. Het kan goed voor je zijn (gezonde spanning) of het kan schadelijk voor je zijn (teveel stress of chronische stress). Laten we eens inzoomen op stress reacties.

Ruben ‘Hurricane’ Carter

Ik gebruik een waargebeurd verhaal als voorbeeld. Ruben ‘Hurricane’ Carter was een Amerikaans middengewicht wereldkampioen boksen. Het is helaas niet door zijn prachtige bokscarrière dat hij nog steeds bekend is. In 1966 werd hij gearresteerd en veroordeeld voor medeplichtigheid aan een drievoudige moord. Ruben was geen lieverdje, hij heeft in de jeugdgevangenis gezeten voor een overval, maar hij bleef volhouden niks te maken te hebben met deze misdaad. Er was geen forensisch bewijs en de getuigenverklaringen waren op zijn minst gezegd dubieus en veranderden constant. Toen hij in de gevangenis kwam gaf hij in een gesprek met de gevangenisdirecteur aan zichzelf niet te erkennen als gevangene. Hij wilde geen nummer, at geen gevangeniseten, ontving geen bezoek en maakte ook geen gebruik van de mogelijkheid om te luchten. Hij droeg ook geen gevangeniskleding. Hij zei:

“You have to determine which way you allow these people to treat you”  

The Hurricane besloot niet toe te geven aan de ‘luxe’ dingen waarmee gevangenen werden zoet gehouden: de blaadjes met mooie blote vrouwen, de sigaretten, de extra toetjes. In plaats daarvan maakte hij van de tijd gebruik om te lezen en te studeren, te trainen en zijn eigen zaak te bestuderen. Uiteindelijk schreef hij een biografie en dit zorgde ervoor dat de zaak opnieuw aan het licht kwam. Zelfs beroemdheden spraken zich uit om de zaak opnieuw te laten bekijken. In 1985 werd zijn zaak opnieuw bekeken en werd hij vrijgesproken. In plaats van dat hij een rechtszaak tegen de staat begon, ging Ruben verder met zijn leven. Hij zette zich in voor mensen die onschuldig vastzitten. Zijn stichting Innocence International bestaat nog steeds en draagt zijn idealen voort door te strijden voor onschuldig veroordeelden.

Wat heeft dit verhaal te maken met stress?

Wat je hier ziet is het volgende. Er gebeuren allerlei dingen in zijn leven (externe stimuli), stressvolle dingen. Maar hij weigert om het grip op hem te laten krijgen. In plaats daarvan richt hij zich volledig op wat hij wel kan bepalen: hoe hij reageert op de dingen die er gebeuren. In zijn (extreme) geval besluit hij om er niet in mee te gaan, maar ook niet er tegenin. Er is een derde optie, jouw eigen pad kiezen met een lange termijn visie in je hoofd, in zijn geval vrijheid. Rubin Carter is bekend om zijn uitspraak: “they can incarcerate my body but never my mind.”

Hoe reageer jij op stress?

Wat als we dit nou eens vertalen naar ons eigen leven? Dan zou je het volgende kunnen zeggen. Er kunnen genoeg stressvolle dingen gebeuren in het leven maar ze zullen mijn geest niet stressen. De realisatie van dit inzicht zorgt voor een afstand tussen ontvangst van stress en ervaring ervan. Door iets of iemand van buiten toe te staan je te stressen, betekent dat je diegene de controle geeft over jouw gemoedstoestand. Dat is je laatste lijn van verdediging die je nooit mag opgeven. Jij bepaalt hoe je reageert, ongeacht wat er gebeurt! Jij bepaalt hoe je toestaat dat je naar buiten toe gedraagt. Jij hebt deze macht! En dat is wat jou zo sterk maakt.

Beter leren omgaan met stress? In de workshop Resilient Mind krijgen deelnemers de juiste tools om hun stressbestendigheid te vergroten. Hierdoor vinden ze rust in een drukke werkomgeving. Ben jij Young Professional en is dit iets voor jou en je team? Of ben jij (HR)-manager en denk je dat jouw medewerkers hierbij gebaat zijn?

About The Author

Richard is een energieke en ambitieuze trainer die gelooft in succes door persoonlijke ontwikkeling. Mede dankzij zijn ervaring in thaiboksen op hoog niveau heeft hij een systeem ontwikkeld voor mentale training en discipline. Doorzettingsvermogen en lessen halen uit falen zijn speerpunten in zijn systeem. Richard gelooft in constante verbetering en een sterke mindset. Richard is gespecialiseerd in Wilskracht, Mindset en Communicatie.