Het bewijs dat je nooit moet opgeven

 

Dit is een waargebeurd verhaal over een vechter. Een vechter in de ring, en een vechter in het leven. Zo inspirerend dat het net een film lijkt, sterker nog, er is een film over hem gemaakt. Als jij wel eens het gevoel hebt dat je geen kracht meer hebt, dat je wil opgeven, denk dan aan dit verhaal.

Vincenzo Edward Pazienza, ook bekend als Vinny Paz, werd geboren in Rhode Island, VS in 1962. Deze man is een van de grootste voorbeeld van doorzettingsvermogen. Vinny kreeg een reputatie in de bokswereld in de jaren ’80. Met indrukwekkende winstpartijen kreeg hij uiteindelijk de kans om voor de wereldtitel te vechten in 1987 tegen Greg Hauen, wat eindigde met Vinny als wereldkampioen. Hij kwam bijna altijd als underdog in het gevecht en toch wist hij meestal te winnen op indrukwekkende wijze. Hij was op koning van de wereld en niks kon hem stoppen.

Tot op die ene dag. Hij was betrokken in een zwaar auto-ongeluk waarin hij zijn nek brak. De dokters vertelden hem dat hij misschien nooit meer zou kunnen lopen, en dat hij definitief nooit meer zou vechten. Vinny, bekend bij zijn vrienden en vijanden als ‘The Pazmanian Devil’, vanwege zijn woeste vechtstijl, hield een legendarische persconferentie. Hij verscheen met een metalen constructie die op drie plaatsen in zijn schedel was vastgemaakt met schroeven, vastgemaakt aan een bodysuit zodat het onmogelijk voor hem was zijn nek te bewegen.

Hij gaf een verklaring in zijn typische Italiaans-Amerikaans accent: “Ik wil dat mensen weten dat het goed met me gaat en dat ik dit zal overleven. Eerst kwam ik in het ziekenhuis en ik dacht dat het over was voor me. De dokter zei tegen me met tranen in zijn ogen: “Het spijt me zo erg voor je, maar je zult nooit meer de boksring betreden.” Ik keek naar hem en zei: “Nee dokter, je hebt het fout, ik ZAL weer boksen. Je begrijpt niet wat voor man ik ben.” Met de metalen constructie nog vastgeschroefd in zijn schedel begon Paz aan een rigoureus trainingsschema, hierbij het advies van de dokters negerend.

Elf maanden na het bijna fatale ongeluk, keerde Vinny Paz terug in de ring en won een tien ronden durende strijd tegen de toekomstig kampioen. Hij bleef boksen en won uiteindelijk nog een wereldtitel in 1993. In 2004 vocht hij zijn laatste partij, ook een tien ronde durend gevecht met een overwinning. Zijn record staat op 60 professionele gevechten, 50 winst, waarvan 30 door knock-out. Maar hoe indrukwekkend zijn vechtcarrière ook is, niks haalt het bij het gevecht dat hij vocht van het ziekenhuis terug naar de ring.

 

About The Author

Richard is een energieke en ambitieuze trainer die gelooft in succes door persoonlijke ontwikkeling. Mede dankzij zijn ervaring in thaiboksen op hoog niveau heeft hij een systeem ontwikkeld voor mentale training en discipline. Doorzettingsvermogen en lessen halen uit falen zijn speerpunten in zijn systeem. Richard gelooft in constante verbetering en een sterke mindset. Richard is gespecialiseerd in Wilskracht, Mindset en Communicatie.