De 7 C’s voor succes

 

Iedereen wil succesvol en gelukkig zijn. Maar wanneer weet je of je succesvol en gelukkig bent? Volgens top ondernemer Brian Tracy hangen deze twee doelen samen. “The ultimate goal in life is to be happy. Your success can be measured by your level of happiness” zegt hij.

Brian Tracy is een bekende Amerikaanse spreker en schrijver van bestsellers op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Toen ik hoorde dat hij een seminar in Nederland gaf, moest ik daar uiteraard bij zijn. Brian Tracy sprak in zijn seminar over de ‘7 C’s of success’. Deze wijze les wil ik graag met jou wil delen. De C’s staan voor:

Clarity. Zet duidelijke doelen. Wat wil je bereiken? Wat is je meest belangrijke doel op dit moment? ‘gelukkig zijn’ en ‘rijk worden’ zijn geen concrete doelen waar je naartoe kunt werken. Schrijf ze ook uit. Hiermee maak je het concreet en uitvoerbaar. “If they’re not written they’re like sigarets, they go up in smoke.”

Competence. Word vakbekwaam. Vraag jezelf af waar je goed in bent en word er de beste in. Bepaal wat jij geweldig vindt om te doen. In welk veld is dit? Investeer twee uren per dag aan persoonlijke ontwikkeling in dit veld. “If you love to do it, you can excel in it”.

Constraints. Pak jouw beperkingen aan. Bekijk jouw belangrijkste doel en vraag je af waarom je dat doel nog niet hebt bereikt. Wat weerhoudt je daarvan? Schuif dit niet af op externe factoren zoals anderen mensen of de economische recessie, maar wees eerlijk. 80% van wat jou weerhoudt ligt bij jezelf.

Creativity. Wees creatief. Denk na over verschillende manieren om jouw doelen te bereiken. Bekijk dingen vanuit een ander perspectief. Vraag jezelf af: Is er een betere en snellere manier om mijn doel of meer resultaat te bereiken?

Concentration. Om je doelen te bereiken heb je focus nodig. Jezelf ergens toe zetten en dan te focussen op één taak en er niet mee stoppen tot deze afgerond is; dat vergt meer karakter dan wat dan ook.

Courage. Iedereen is bang om te falen. Afgewezen worden is niet leuk, maar wel iets wat je moet accepteren. Je zal vaak nee horen en niets lukt in één keer. Wees moedig en ga door met het najagen van jouw doelen.

Continously learning. Blijf leren en jezelf ontwikkelen. Lees boeken, bezoek seminars, meer info om jezelf te verbeteren.

Het omschrijven van wat geluk en succes voor je betekenen blijft moeilijk. Het stellen van doelen is hierin de eerste stap. Het markeert je startpunt in de richting van succes. Zonder doelen weet je niet waar je naartoe gaat en één ding is zeker: zonder einddoel, geen succes.

About The Author

Richard is een energieke en ambitieuze trainer die gelooft in succes door persoonlijke ontwikkeling. Mede dankzij zijn ervaring in thaiboksen op hoog niveau heeft hij een systeem ontwikkeld voor mentale training en discipline. Doorzettingsvermogen en lessen halen uit falen zijn speerpunten in zijn systeem. Richard gelooft in constante verbetering en een sterke mindset. Richard is gespecialiseerd in Wilskracht, Mindset en Communicatie.