Waarom een elevator pitch?

 

Het is op dit moment erg populair: de elevator pitch. Jezelf kort introduceren in 30 à 60 seconden. Je vertelt wie je bent en wat je doet. Toch krijg ik vaak de vraag of zo’n pitch wel echt nodig is want je weet toch wie je bent en wat je doet? Waarom zou je dat uitgebreid moeten voorbereiden?

Eerste indruk is de op 1 na belangrijkste factor bij sollicitaties

Onderzoek van een groot recruitment bureau in Londen benadrukt hoe snel eerste indrukken worden gemaakt en dat zo’n eerste indruk vaak bepalend is in wel of niet aangenomen worden. Werkgevers geven aan dat een eerste indruk de op 1 na belangrijkste factor is bij het bepalen wie ze aannemen. Op nummer 1 staat werkervaring. Op nummer 3 staat opleiding. Op 4 kwalificaties en op 5 referenties. De meeste besluiten in zo’n gesprek worden genomen in de eerste 6,5 minuten. Een goede eerste indruk maken is dus essentieel.

De vraag “En wat doe jij?” beantwoorden

Ik moet dan meteen denken aan mijn stageperiode tijdens mijn studie een aantal jaren geleden. Dat was bij een lobbyorganisatie in Brussel. In mijn eerste week mocht ik mee naar een grote meeting waar de directeur ook bij was. Hij vroeg toen of de twee stagiairs zich even kort wilden introduceren. Dit was voor mij totaal onverwacht, iedereen keek ineens mijn kant op en toen moest ik iets zeggen..

Er zijn verschillende situaties waarin je je pitch gebruikt. Maar in bijna alle gevallen is het om de vraag  “En wat doe jij?” of “Vertel eens wat over jezelf” te beantwoorden. Het is vaak het begin van een kennismakingsgesprek en dus erg belangrijk om een goede indruk achter te laten.

Niet 1, maar meerdere pitches

Als jij nu denkt ‘ik kan toch niet bij elk gesprek dezelfde pitch geven?’ dan heb je helemaal gelijk. Als je het goed wil doen bereid je meerdere pitches voor, het liefst 3 of 4. Hoe jij jezelf introduceert hangt namelijk af van de situatie en de persoon waarmee je in gesprek bent. Wanneer je bijvoorbeeld met een recruiter spreekt, geef je een andere pitch dan wanneer je op een borrel met iemand staat te praten. Uiteraard hoef je niet een totaal nieuwe pitch te schrijven voor elke situatie. Je maakt één ‘basis pitch’ en die pas je dan elke keer aan.

De juiste woorden vinden om jezelf te introduceren kan lastig zijn. Hoe raak je anderen met jouw pitch op een natuurlijke en krachtige manier? Met het CHAMP model leer je in onze workshop om een persoonlijke pitch te maken voor verschillende gelegenheden. Ben jij Young Professional en is dit iets voor jou en je team? Of ben jij (HR)-manager en denk je dat jouw medewerkers hierbij gebaat zijn?

About The Author

Farah is toegewijd om young professionals te helpen succes te bereiken. Dit doet zij door het geven van trainingen teneinde professionele vaardigheden te ontwikkelen. Dit is de brandstof die het vuur voedt dat Farah tot de drijvende kracht achter Mind Elevators maakt. Farah is gespecialiseerd in Presenteren, Personal Branding en Netwerken.