Stop met het afzeggen van je afspraken

 

We vinden het allemaal irritant. Die vriend(in) of collega die steeds afspraken afzegt of verzet. Hoe vervelend we dit ook vinden, we zijn er zelf ook wel eens schuldig aan. Een afspraak die je toch op het laatste moment afzegt omdat het beter uitkomt, daarbij weinig rekening houdend met de agenda van de ander. Waarom maken we die afspraken als we ze vervolgens niet nakomen?

Het tijdperk van afspraken afzeggen

Volgens David Brooks leven we in ‘The Golden Age of Bailing’. Zowel op het werk als in ons privéleven zeggen we steeds meer afspraken af. Het is steeds normaler om niet naar een verjaardag te komen van een vriend, een etentje last minute af te zeggen of een koffie afspraak met een collega voor de derde keer te verzetten. We vinden het makkelijker om af te zeggen bij goede vrienden, want die begrijpen het vast wel en bij kennissen want die zijn toch niet zo belangrijk, geeft Brooks aan.

Waarom zeggen we zo vaak af?

Allereerst blijkt dat technologie het ons makkelijker maakt om lakser om te gaan met afspraken. Een appje met een excuus is makkelijker dan een telefoongesprek waarin je de confrontatie moet aangaan. Een berichtje voelt een stuk anoniemer en maakt de drempel om af te zeggen lager. We willen anderen niet teleurstellen, dus zeggen we al gauw ‘ja’. Dit heeft ook te maken de zogenaamde Fear Of Missing Out. Het is een natuurlijk en menselijk gevoel dat we willen deel uitmaken van iets. We gaan steeds op zoek naar gezelschap legt psychotherapeut Alison Stone uit in de HuffPost. Het probleem is dat we vaak dingen doen omdat we ons verplicht voelen. We hebben tegenwoordig vooral veel meer afspraken. We proppen meer in een dag en daardoor zeggen we vaker afzeggen of verzetten we meer.

Je wordt gezien als onbetrouwbaar persoon

Stephen M.R. Covey (zoon van Stephen R. Covey) heeft het in zijn boek The Speed of Trust over het belang van vertrouwen. Vertrouwen is volgens hem de sleutel tot slagen of falen in gezinnen, in vriendschappen, in bedrijven en bij regeringen. Hierin legt hij uit dat wanneer jij afspraken maakt en ze vervolgens afzegt je niet betrouwbaar bent. Klinkt logisch toch? We hebben allemaal die ene vriend(in) waarvan we denken ‘oh die komt waarschijnlijk toch niet’. In zo’n persoon heb je dus eigenlijk geen vertrouwen meer.

Maak minder afspraken

Ik was zelf ook iemand die vaak afspraken afzei. Toen ik nadacht over waarom ik dit eigenlijk doe, besefte ik dat ik vaak afzei omdat ik moe was. Ik had de hele week hard gewerkt en vrijdagavond dacht ik “waarom heb ik nou afgesproken om wat te gaan drinken vanavond, ik wil lekker op de bank ploffen.” Denk dus eerst goed na of het in je agenda past. Als je van tevoren weet dat je een drukke week heb, heb je wellicht behoefte aan rust op die vrijdagavond. Daarnaast hoef je ook niet direct te antwoorden, neem even de tijd om na te denken of dit echt in je agenda past.

Denk twee keer na voordat je afzegt

Stel jezelf eerst de vraag ‘waarom wil ik afzeggen?’ Natuurlijk ben je een keer ziek of komt er iets écht belangrijks tussen. Maar als je afzegt omdat het buiten regent en je liever op de bank blijft voor die leuke serie op Netflix moet je jezelf wellicht even een schop onder je kont geven. Een afspraak afzeggen heeft namelijk consequenties. De ander persoon kan zich gekwetst voelen of – zoals hierboven uitgelegd – je wordt op een gegeven moment als niet betrouwbaar gezien. Denk ook even aan hoe jij je zou voelen als Marieke jou ’s middags een appje zou sturen dat ze niet naar je verjaardag komt.

Zeg op de juiste manier af

Besluit je toch om af te zeggen? Doe het dan wel op de juiste manier. Je weet zelf hoe vervelend is als iemand last-minute afzegt, dus als je wil cancelen doe dit ruim van tevoren. Zeg je wel last-minute af, wees dan wel eerlijk over de reden. Het is eerlijk en oprecht om tegen je vriend of vriendin te zeggen dat je je niet zo top voelt door de rotdag die je achter de rug hebt. Lieg niet. Door met vage smoesjes aan te komen zoals ‘er is wat tussen gekomen’ start je een web aan leugens waar je jezelf alleen maar verder in hijst. Zeg gewoon dat je de avond had vrijgehouden om af te spreken, maar dat je het nu even niet ziet zitten. En het liefst niet via een appje natuurlijk, maar door een belletje.

Een overvolle agenda, takenlijstjes, spoedjes: het leidt tot stressvolle situaties. Soms heb je als Young Professional het gevoel dat je geleefd wordt. Daarom bieden wij de workshop Moonwalk through life aan. Time-management kun je namelijk leren! Ben jij Young Professional en is dit iets voor jou en je team? Of ben jij (HR)-manager en denk je dat jouw medewerkers hierbij gebaat zijn?

About The Author

Farah is toegewijd om young professionals te helpen succes te bereiken. Dit doet zij door het geven van trainingen teneinde professionele vaardigheden te ontwikkelen. Dit is de brandstof die het vuur voedt dat Farah tot de drijvende kracht achter Mind Elevators maakt. Farah is gespecialiseerd in Presenteren, Personal Branding en Netwerken.