Hoe creëer je meer vrijheid?

 

Tegenwoordig wordt je tijd snel in beslag genomen en opgeslokt door verschillende activiteiten. De dagen gaan in rap tempo voorbij, de tijd vliegt want je moet dingen doen. Je bent nooit ‘vrij’. Mijn grote vraag is dan ook: hoe creëer je meer vrijheid? Mijn vraag werd beantwoord door de podcast van Jocko Willink, een ex-Navy Seal soldaat uit het Amerikaanse leger.

Wie is Jocko Willink?

Na gelegerd te zijn geweest in Irak en daar in de gevaarlijkste steden de meest gevaarlijke missies te hebben gehad begeeft hij zich nu in een heel andere wereld, de Amerikaanse zakenwereld. Jocko traint topmensen uit het bedrijfsleven in leiderschapskwaliteiten en nog vele andere zaken. Wat kunnen wij hieruit leren?
Jocko is een vrij bijzondere man. Ondanks dat hij met pensioen is staat hij elke dag op om 4.45 (ja in de ochtend!) om te trainen. Ik luisterde naar een podcast over discipline. Uiteraard krijg je een hoop discipline mee in het leger, laat staan in een elite onderdeel zoals in de Navy Seals. Als men de woorden discipline en leger hoort dan denken velen aan drillende en schreeuwende instructeurs. Terwijl zijn zware stem door mijn minuscule oordopjes klinkt denk ik aan hoe discipline mij heeft geholpen en nog steeds helpt om een goed leven te leiden. Maar wat heeft discipline nou weer te maken met vrijheid?

Discipline equals freedom

“Discipline staat gelijk aan vrijheid” zegt Jocko Willink. Hoe meer discipline je hebt, over hoe meer vrijheid je kan beschikken. Dit klinkt als een grotere paradox dan een bloed donerende mug, echter is het erg logisch als je erover nadenkt. Hoe meer financiële discipline je hebt, hoe meer financiële vrijheid je kunt hebben. Hoe meer discipline je hebt in je trainingsregime, hoe meer vrijheden je hebt om je lichaam te gebruiken. Als je elke dag zo vroeg opstaat, wat behoorlijk veel discipline vraagt, heb je heel veel tijd (vrijheid) tijdens je dag. Hoe meer je erover nadenkt, hoe meer het lijkt te kloppen. Als je gedisciplineerd werkt in je baan, geeft dat je ernaast vrije tijd om andere dingen te doen. Het tegenovergestelde is ook waar. Als je ongedisciplineerd bent in je baan, zul je extra uren moeten maken om het goed te maken, dus minder vrijheid.

Hoe kun jij dagelijks meer vrijheid creëren?

Of je het hier nu helemaal mee eens bent of niet, het is zeker de moeite waard van het onderzoeken. Ik durf te beweren dat we allemaal wel in een bepaalde sector iets meer discipline kunnen gebruiken. Ik daag je uit tot het volgende: schrijf eens een ding op voor jezelf waar je meer discipline in kunt gebruiken. Ga niet meteen voor de jackpot, maar maak een kleine verbetering. Kleine aanpassingen zijn makkelijker vol te houden en leiden tot meer kleine verbeteringen op de lange termijn. Hoe zou dat er in de praktijk uitzien? Schrijf dat op. Pas het nu toe in je leven voor twee weken. Ik weet vrijwel zeker dat het je meer vrijheid geeft op een of andere manier.

Een gezonde relatie met stress zorgt voor minder burn-outs, uitval en ongemotiveerde medewerkers. In de workshop Resilient Mind leren deelnemers wat stress betekent en hoe ze het kunnen inzetten om beter te presteren. Ben jij Young Professional en is dit iets voor jou en je team? Of ben jij (HR)-manager en denk je dat jouw medewerkers hierbij gebaat zijn?

About The Author

Richard is een energieke en ambitieuze trainer die gelooft in succes door persoonlijke ontwikkeling. Mede dankzij zijn ervaring in thaiboksen op hoog niveau heeft hij een systeem ontwikkeld voor mentale training en discipline. Doorzettingsvermogen en lessen halen uit falen zijn speerpunten in zijn systeem. Richard gelooft in constante verbetering en een sterke mindset. Richard is gespecialiseerd in Wilskracht, Mindset en Communicatie.