Boost je Online Presentaties: 5 tips voor effectieve interactie

 

Online presenteren is in de afgelopen jaren onwijs populair geworden. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw online presentatie effectief is? En dat mensen daadwerkelijk reageren wanneer je een vraag stelt? Dat is namelijk veel moeilijker achter een scherm. Hier zijn een paar tips voor online presenteren:

 1. Test de techniek ruim van tevoren.
  Ook al is het de zoveelste keer dat je bijvoorbeeld MS Teams of Zoom gebruikt, check ruim op tijd of alles werkt. Voorkom technisch geknoei aan het begin van jouw presentatie.
  .
 2. Open de virtuele ruimte 5 minuten voor het begin voor een “inloop”.
  Wanneer mensen binnenkomen groet ze één voor één en maak een praatje als het kan. “Goedemiddag Tim, fijn dat je er bij, hoe gaat het?”
  .
 3. Gebruik de chatbox meteen bij het begin.
  Typ een vraag die iedereen moet beantwoorden bij binnenkomst. Daarnaast herinner je de deelnemers tijdens de “inloop” dat er een vraag is: “Ik zie dat er weer 5 mensen bij zijn gekomen, in de chatbox zie je de vraag Wat voor presentaties geef jij op je werk?, kun je dit beantwoorden in de chat?
  .
 4. Kijk in de webcam en glimlach tijdens jouw introductie.
  Je maakt dan de eerste paar minuten meteen “oogcontact” met het publiek. Dit kun je tijdens de presentatie natuurlijk vaker doen, maar die eerste paar minuten zijn het belangrijkste.
  .
 5. Geef in het begin aan hoe jij wil dat de deelnemers communiceren.
  Bijv. “Omdat we vandaag een kleine groep zijn, kun je het beste je microfoon aandoen als je een vraag wil stellen of een vraag wilt beantwoorden.” Mensen doen niet snel uit zichzelf de microfoon aan om te spreken dus je moet ze daar écht voor uitnodigen.

 

Online presenteren is ook een kwestie van oefenen en er comfortabel mee worden. Wees dus niet ontmoedigd als het niet in één keer goed gaat. Blijf deze tips toepassen en je zult zien dat het steeds beter zal gaan.

Wil jij jouw online presentaties naar een hoger niveau tillen? Leer technieken om jouw publiek zelfs op afstand te betrekken en maak je online presentaties krachtig en boeiend!

About The Author

Farah is toegewijd om young professionals te helpen succes te bereiken. Dit doet zij door het geven van trainingen teneinde professionele vaardigheden te ontwikkelen. Dit is de brandstof die het vuur voedt dat Farah tot de drijvende kracht achter Mind Elevators maakt. Farah is gespecialiseerd in Presenteren, Personal Branding en Netwerken.