Boekentip: Snel afgeleid? Leer beter concentreren door ‘Deep Work’

 

In deze tijd van constante afleiding en multitasking vind ik het soms lastig om productief te zijn. Nu las ik het boek ‘Deep Work’ van Cal Newport en ik werd meteen fan. Newport bespreekt in zijn boek hoe je de ‘Deep Work’ methode kunt toepassen om beter te concentreren en meer productief te zijn.

Wat is ‘Deep Work’?

‘Deep Work’ is een staat van intense focus waarin je je volledig richt op een bepaalde taak zonder enige afleiding. In plaats van afgeleid te worden door sociale media, e-mails of andere afleidingen, concentreer je je volledig op één taak en probeer je deze zo efficiënt mogelijk te voltooien. Toen ik hierop ging letten viel het mij inderdaad op hoe vaak ik door iets kleins door

Hoe werkt ‘Deep Work’?

Om Deep Work te bereiken, geeft Newport een aantal regels:

  • Vermijd afleidingen: Dit betekent dat je je telefoon uitzet, geen e-mails checkt en jezelf in een rustige omgeving plaatst zonder afleidingen.
  • Stel doelen: Om ‘Deep Work’ effectief te laten zijn, moet je doelen stellen voor jezelf. Dit geeft je een duidelijk doel en richting; dit vergroot de kans dat je in de flow blijft.
  • Maak een plan: Je hebt doelen, maar hoe ga je ze bereiken? Wat is het plan? Maak hier een aantal stappen voor.
  • Train je focus: Net als elke andere vaardigheid, kan je focus getraind worden. Door jezelf te dwingen om je te concentreren zonder afleiding, kan je uiteindelijk beter worden in Deep Work.
  • Wees consistent: Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt om in de juiste staat te komen. Sommige mensen gaan zitten en kunnen meteen hun ‘Deep Work’ modus aanzetten doordat ze het regelmatig gebruiken.

Hoewel ik het toepassen van ‘Deep Work’ in het begin moeilijk vond, merkte ik al snel wat een krachtig tool het is om je productiviteit te verhogen. Door mijn afleidingen te minimaliseren en te concentreren op mijn taken, kwam ik in een goede flow en kreeg ik veel meer gedaan.

Ik raad iedereen aan dit boek te lezen en de tips van Newport toe te passen.

Een overvolle agenda, takenlijstjes, spoedjes: het leidt tot stressvolle situaties. Soms heb je als Young Professional het gevoel dat je geleefd wordt. Daarom bieden wij de workshop Moonwalk through life aan. Time-management kun je namelijk leren! Ben jij Young Professional en is dit iets voor jou en je team? Of ben jij (HR)-manager en denk je dat jouw medewerkers hierbij gebaat zijn?

About The Author

Richard is een energieke en ambitieuze trainer die gelooft in succes door persoonlijke ontwikkeling. Mede dankzij zijn ervaring in thaiboksen op hoog niveau heeft hij een systeem ontwikkeld voor mentale training en discipline. Doorzettingsvermogen en lessen halen uit falen zijn speerpunten in zijn systeem. Richard gelooft in constante verbetering en een sterke mindset. Richard is gespecialiseerd in Wilskracht, Mindset en Communicatie.