Hoe begin je een presentatie – Praktische tips

 

Aan het begin van jouw presentatie wil je de aandacht van het publiek trekken. In de eerste paar seconden besluit het publiek namelijk of jij interessant genoeg bent om naar te blijven luisteren. En mensen blijven naar jou luisteren als hun nieuwsgierigheid is gewekt bij de opening. Er zijn een aantal manieren om je presentatie krachtig te openen. Wij geven je hier een paar tips.

Stel een vraag aan het publiek

Door een vraag te stellen is het publiek vanaf het begin er direct bij betrokken. Voor interactie kun je het beste een gesloten vraag stellen. Als je een open vraag stelt is er een grote kans dat het publiek stil blijft en er geen interactie plaatsvindt. Dus in plaats van: “Heb jij wel eens een black-out gehad?” kun je beter zeggen: “Steek je hand op als je wel eens een black-out hebt gehad.” Als je vervolgt met “Vandaag vertel ik je wat je kunt doen tijdens een presentatie als je een black-out hebt” heb je alle mensen die hun hand hebben opgestoken meteen te pakken. Zij willen maar al te graag weten wat te doen in zo’n situatie. En de mensen die geen hand opstaken vinden het waarschijnlijk ook interessant om te weten wat te doen in zo’n situatie. Denk dus goed na over jouw vraag. Het moet een vraag zijn die de kern van jouw verhaal raakt. Een vraag die nieuwsgierigheid bij het publiek opwekt. Op deze manier is het publiek geïnteresseerd naar wat jij te vertellen hebt.

Begin je presentatie met een verhaal

Iedereen houdt van een mooi verhaal. Daarom is storytelling een krachtig instrument om jouw presentatie krachtig te openen. Een goed voorbeeld hiervan is de TED talk van mensenrechtenadvocaat Brian Stevenson. Hij begon zijn talk met een verhaal over zijn familie en bouwde hiermee een persoonlijke band op met zijn publiek. Daarna vervolgde hij met statistieken over het Amerikaanse strafrechtsysteem. Zo wist hij het hart van zijn publiek te raken en ze te betrekken bij zijn missie naar een humaner en rechtvaardiger strafrechtelijk systeem. Het kan zijn dat je niet altijd een persoonlijk verhaal hebt die bij jouw presentatie past, maar je kunt storytelling op vele manieren toepassen. Tijdens de training presenteren helpen wij jou om storytelling te gebruiken in jouw presentatie.

Begin je presentatie met een citaat

Je hoeft niet altijd alles zelf te bedenken. Je kunt jouw presentatie mooi inleiden door een citaat te gebruiken. Dit moet een citaat zijn die jouw boodschap ondersteunt. Bijvoorbeeld als jouw presentatie gaat over een groot project die veel tijd en moeite gaat kosten, kun je beginnen met het bekende citaat van Nelon Mandela: “It always seems impossible until it’s done.” Belangrijk bij het openen met een citaat is dat de quote kort en krachtig is. Een lang citaat maakt minder impact en kan saai overkomen. Daarnaast moet het citaat relevant zijn en goed aansluiten bij wat je te vertellen hebt, ander is het verwarrend voor het publiek. En gebruik een citaat van iemand met autoriteit over het onderwerp. Een citaat van jouw beste vriend gebruiken kan vleiend zijn voor hem, maar maakt minder impact op het publiek die hem niet kent.

Dit moet je vooral niet doen aan het begin van je presentatie

Begin nooit met excuses zoals “Door omstandigheden heb ik niet zo kunnen voorbereiden zoals ik het graag zou willen…” De start van jouw presentatie is het moment waarop je het publiek enthousiast, betrokken en nieuwsgierig wilt maken en wat vooral niet werkt is het maken van excuses. Excuses dat de techniek niet naar behoren werkt, excuses dat je niet goed Engels spreekt, excuses dat je geen tijd had om goed voor te bereiden. Als je je presentatie begint met de aankondiging dat er dingen niet goed zullen gaan en daar van tevoren al excuses voor aanbiedt, dan gaat het publiek daar extra op letten. Hetgeen waar je excuses voor maakt, gaat dan ook gebeuren. Als je excuses maakt voor jouw niveau in de Engelse taal, gaan mensen daar op letten en bevestigen waarvoor je zelf eerder excuses maakte. Ook al was je presentatie uiteindelijk top, dan nog zullen ze na afloop zeggen “prima presentatie, maar zijn Engels…” Door excuses te maken doe je dus per direct afbreuk aan jezelf. Daarnaast komt jouw boodschap minder goed over omdat je een onzekere of onprofessionele indruk maakt aan het begin. Naast het bieden van excuses aan het begin van je presentatie, zijn er meer dingen die afbreuk kunnen doen aan jouw presentatie. Tijdens de training presenteren krijg je praktische tips om deze fouten te voorkomen.

Direct naar onze Presentatie trainingen

Ben je benieuwd naar hoe je je presentatie skills nog verder kan verbeteren? Mind Elevators biedt diverse trainingen op het gebied van Presenteren. Onze trainingen zijn gericht op Young Professionals die het beste uit zichzelf willen halen. Wij helpen je met interactieve trainingen en seminars op weg naar continue zelfverbetering. Bekijk hier onze training Presenteren.

About The Author

Farah is toegewijd om young professionals te helpen succes te bereiken. Dit doet zij door het geven van trainingen teneinde professionele vaardigheden te ontwikkelen. Dit is de brandstof die het vuur voedt dat Farah tot de drijvende kracht achter Mind Elevators maakt. Farah is gespecialiseerd in Presenteren, Personal Branding en Netwerken.