Keuzestress? 5 tips om jouw kernwaarden te bepalen

 

Wil jij graag weten wat bij je past, maar heb je geen idee waar je moet starten? Vind je alles leuk, en weet je niet welke keuzes je moet maken? Dan is het tijd om je bewust te worden van je kernwaarden. Als jij weet wat belangrijk voor jou is kan je makkelijker keuzes maken en koers bepalen.

Wat zijn kernwaarden?

Kernwaarden zijn je ethisch kompas, het zijn diepgewortelde geloofsovertuigingen, de non negotiables in je leven. Je kernwaarden zijn de belangrijkste pijlers, je moraal, het zijn de dingen waar je voor staat en gaat. Terwijl kernkwaliteiten juist aangeven wat je goed doet, zeggen kernwaarden alles over waarom je het doet. Als iets niet in lijn is met je kernwaarden kan dit spanning en stress geven. Voorbeelden van kernwaarden zijn: eerlijkheid, respect, vertrouwen, vrijheid en verbinding.

5 Tips voor Kraakheldere Kernwaarden

Iedereen heeft kernwaarden, alleen is niet iedereen zich bewust van zijn/haar kernwaarden. Je kunt er wel achter komen wat jouw kernwaarden zijn. Ze zijn simpelweg bedekt en het is gewoon een kwestie van ont-dekken. Door goed te luisteren naar jezelf en je bewust te worden van je energie kan je ze vinden.

1. “Vonkjes in plaats van Vinkjes”

Wanneer ga jij aan? Wanneer maakt je energie een hupje? Wees je bewust van wat je gelukkig maakt. Wanneer krijg je een lach op je gezicht krijgt. Wat gebeurd er dan, waar ben je en met wie?

2. Fan

Is er iemand in je leven die je bewonderd? Misschien heb je een groot voorbeeld? Dit kan iemand zijn die heel bekend is of iemand uit je omgeving. Barack Obama of de buurvrouw? Dat maakt niet uit. Wie vindt je bijzonder, inspirerend en waarom?

3. Gezonde jaloezie

Dit klinkt misschien gek maar achter jaloezie zitten vaak ook waarden. Want diegene waar jij jaloers op bent heeft of doet iets wat je misschien ook graag zou willen…? Jaloezie brengt je bij een dieper achterliggend verlangen.

4. Family & Friends

Voor jou zijn je kernwaarden waarschijnlijk zo normaal dat ze je niet opvallen. Het is heel behulpzaam om je vrienden en familie te vragen wat zij denken wat belangrijk voor jou is. Wat zien zij in jou? Wat is volgens hen voor jou van betekenis in het leven?

5. Trots

Denk aan een moment in je leven dat je super trots was. Wat gebeurde er toen? Waar was je zo trots op? En wat deed dat met je? Probeer het te visualiseren door bijvoorbeeld hier beelden bij te zoeken. Wat zegt dit over wat jij belangrijk vindt?

Weten wat jouw kernwaarden zijn helpt jouw om betere keuzes maken. Je weet waar je voor staat en wat je wilt bereiken. Tijdens de workshop Road finder ontdek je wat jouw innerlijke drijfveren, missie en kernwaarden zijn. Meer weten?

About The Author

Marlou heeft Fashion & Branding en Communicatiewetenschappen gestudeerd. Als trainer en coach helpt ze Young Professionals te ontdekken wat hen ten diepste drijft, zodat ze het leven kunnen leiden dat bij hen past. Marlou’s grootste passie is piano spelen op intuïtie en haar muziek zet ze regelmatig in als middel voor zelfbewustzijn op events. Marlou is gespecialiseerd in Loopbaan- en Talentontwikkeling en Persoonlijk Leiderschap.