Overwin je spreekangst: Tips voor zelfverzekerd spreken

 

Spreekangst is een veelvoorkomend probleem bij veel mensen. Ongeveer 70% van de werknemers meldt dat spreekangst hen belemmert in hun professionele groei en kansen op promotie (Bron: Harvard Business Review). Of je nu een kleine presentatie voor jouw manager moet geven, een speech bij een groot event of gewoon een vergadering leidt, de zenuwen kunnen vaak overweldigend zijn. Gelukkig zijn technieken om je zelfvertrouwen te versterken en je spreekangst te verminderen. Hieronder geven we enkele praktische tips en technieken om je zelfvertrouwen op te bouwen en spreekangst te overwinnen.

Wat zijn de oorzaken van spreekangst?

De oorzaken van spreekangst kunnen divers zijn en vaak zijn ze diepgeworteld. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:
• Angst voor afwijzing: Je bent bang dat je beoordeeld wordt of dat mensen negatieve opmerkingen over je zullen maken.
• Ervaringen uit het verleden: Je hebt in het verleden negatieve ervaringen gehad bij het geven van presentatie en deze angst is blijven hangen.
• Perfectionisme: Je wilt alles perfect doen en vooral geen fouten maken, wat de druk op jezelf verhoogt.
• Gebrek aan ervaring: Je vermijdt spreekmomenten zoveel mogelijk, waardoor je onvoldoende oefening en vlieguren mist.

Ontdek waar jouw spreekangst vandaan komt

Om je spreekangst te overwinnen, is het belangrijk om te begrijpen wat er achter deze angst schuilgaat. Hoe is die angst ontstaan? Welke gedachten en gevoelens spelen een rol bij deze angst? Iedereen heeft zijn eigen redenen voor spreekangst, dus wat jou dwarszit, kan voor iemand anders heel verschillend zijn. Door te achterhalen wat de kern van jouw angst is, krijg je een beter idee van hoe je het kunt aanpakken. Hieronder een oefening die je kunt doen om jouw spreekangst in kaart te brengen.

  1. Beschrijf een situatie waarin jij spreekangst ervaart.
    Voorbeeld: de presentatie voor de team vergadering; een idee pitchen aan een klant; jezelf voorstellen in een nieuwe groep.
  2. Waar ben je bang voor?
    Voorbeeld: om een black-out te krijgen, om kritiek te krijgen, om iets stoms te zeggen.
  3. Wat vind je er erg aan als dat zou gebeuren?
    Voorbeeld: dan heb ik gefaald; dan schiet ik tekort; dan stel ik mijn collega’s teleur.
  4. Verken de diepere angst. Vraag jezelf nog eens af: wat zou er gebeuren als je antwoord op vraag 3 werkelijkheid wordt? Stel dat je bang bent om teleur te stellen, wat denk je dat daarvan de gevolgen zijn?
  5. Kun je de kern van je angst al (wat duidelijker) formuleren?

Hoe kom je van je spreekangst af?

Nadat je hebt ontdekt waar je spreekangst vandaan komt, zijn er talloze tools en technieken die je kunt inzetten om je angst te verminderen. Het belangrijkste is dat je bereid bent om de uitdaging aan te gaan en eraan te werken, want alleen zo kun je je angst overwinnen. Het is het beste om dit proces te doorlopen met een ervaren trainer die precies weet hoe het is om op een podium te staan. Een trainer kan je begeleiden bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen en het verbeteren van je presentatievaardigheden. Zij kunnen je voorzien van constructieve feedback en praktische tips die je helpen om je spreekangst stap voor stap te overwinnen. Onthoud dat het een proces is en dat elke kleine stap vooruitgang is. Met geduld en doorzettingsvermogen kun je je spreekangst overwinnen en met meer zelfvertrouwen voor een publiek staan.

Tip: Mindfulness voor het verminderen van spreekangst

Mindfulness oefenen is heel effectief om spreekangst te overwinnen. Bij het presenteren is het essentieel om volledig in het hier en nu te zijn, maar spreekangst kan je afleiden met negatieve gedachten over hoe eng het is en wat er allemaal fout kan gaan. Door regelmatig mindfulness te beoefenen vergroot je je bewustzijn en verlaag je je stressniveau, wat je helpt om met meer vertrouwen te spreken.

Vlak voor een presentatie kun je mindfulness inzetten door een paar bewuste ademhalingen te nemen. Adem diep in door je neus en adem langzaam uit door je mond. Deze techniek helpt je om je zenuwen te kalmeren en je focus te verleggen naar het huidige moment. Om deze ademhalingstechnieken goed onder de knie te krijgen, kan het nuttig zijn om samen te werken met een ervaren trainer. Een trainer kan je begeleiden bij het effectief toepassen van mindfulness en ademhalingstechnieken, waardoor je beter voorbereid bent om je spreekangst te overwinnen.

Direct naar onze Presentatie trainingen

Mind Elevators biedt diverse trainingen op het gebied van Presenteren. Onze trainingen zijn praktisch en hands-on, zodat je de vaardigheden direct kunt toepassen. Wij helpen je met interactieve trainingen op weg naar continue persoonlijke ontwikkeling. Bekijk hier onze training presenteren. 

About The Author

Farah is toegewijd om young professionals te helpen succes te bereiken. Dit doet zij door het geven van trainingen teneinde professionele vaardigheden te ontwikkelen. Dit is de brandstof die het vuur voedt dat Farah tot de drijvende kracht achter Mind Elevators maakt. Farah is gespecialiseerd in Presenteren, Personal Branding en Netwerken.