Omgaan met stress: zo doe je dat!

Bijna dagelijks horen we omgaan met stress op je werk, burnouts en alle problemen die daaruit volgen. Daarom gaan we er al jarenlang vanuit dat we ziek worden van stress, dat het slecht voor ons is en dat we het vooral moeten vermijden. Maar wat als we het niet zouden vermijden? Wat als stress goed voor je kan zijn en je het positief kunt inzetten?

Waarom stress zo’n slechte reputatie heeft

Wanneer je gestrest bent merk je dat in je lichaam. Jouw hart gaan sneller kloppen, jouw ademhaling gaat omhoog, je gaat zweten en misschien dat je zelfs in paniek raakt. “Shit ik ben zo gestresst!” Vaak beschouwen we deze fysieke veranderingen als angst of als signalen dat we niet goed functioneren. We hebben geleerd om negatief naar stress te kijken. We lezen over “doe dit om stress te verminderen” en “doe dat om stress te voorkomen.” Maar het is belangrijk om te leren omgaan met stress en te begrijpen hoe deze symptomen ook positief geïnterpreteerd kunnen worden. Het zijn namelijk signalen die aangeven dat jouw lichaam zich aan het voorbereiden is op een uitdaging.

Stress als iets positiefs zien

Gezondheidspsycholoog Kelly McGonigal spoort je aan om stress als iets positiefs te zien. In haar TED talk vertelt ze over nieuw onderzoek dat aantoont dat stress enkel gevaarlijk is als je gelooft dat het gevaarlijk is. Wanneer je stress ervaart gaat je hartslag omhoog en vernauwen je bloedvaten. Daarom kan stress in sommige gevallen leiden tot hart- en vaatziekten. Het is niet dus niet gezond om continue gestresst te zijn. Het onderzoek toont aan dat bij de mensen die stress als iets positiefs zagen, de bloedvaten ontspannen bleven en niet vernauwden. En dit kan het verschil maken tussen een hartaanval op je 50ste of een gezond leven tot je 90ste. Dezelfde symptonen die je het beklemmende gevoel geven zijn methodes die je lichaam in staat van paraatheid brengt, voorbereid op actie. Hoe je hier mee omgaat bepaalt wat er gebeurt. Als je verandert hoe je iets ziet, zal dat waar je naar kijkt veranderen.

Leren omgaan met stress

Leren omgaan met stress begint dus bij jouw mindset. Stress hoeft niet slecht te zijn. Het is net als met vuur. Vuur kan gevaarlijk zijn, maar als je het leert in te zetten als hulpmiddel (bijvoorbeeld tijdens het kamperen) kan het jou helpen. Het kan jou verwarmen, wilde dieren afschrikken en voedsel voorbereiden. Voor stress geldt hetzelfde. Je moet het leren gebruiken. Wat betekent stress voor jou? Train jezelf door stress te accepteren, en zelfs te omarmen. Volg deze vier stappen de volgende keer om te leren omgaan met stress.

  1. Herken de stress die opkomt.
  2. Doe (mentaal) een stap terug en observeer wat er gebeurt.
  3. Beslis wat de beste volgende stap is.
  4. Gebruik al je energie die vrijkomt door de stress om die stap te nemen.

Cursus omgaan met stress

Wil je meer leren over hoe omgaan met stress je kan helpen in je dagelijks leven? Overweeg dan om een cursus omgaan met stress te volgen. Onze training stressmanagement biedt je de tools en technieken die nodig zijn om stress te beheersen en als een positieve kracht te gebruiken in je dagelijks leven.

Een gezonde relatie met stress zorgt voor minder burn-outs, uitval en ongemotiveerde medewerkers. In de workshop Resilient Mind leren deelnemers wat stress betekent en hoe ze het kunnen inzetten om beter te presteren. Ben jij Young Professional en is dit iets voor jou en je team? Of ben jij (HR)-manager en denk je dat jouw medewerkers hierbij gebaat zijn?

About The Author

Richard is een energieke en ambitieuze trainer die gelooft in succes door persoonlijke ontwikkeling. Mede dankzij zijn ervaring in thaiboksen op hoog niveau heeft hij een systeem ontwikkeld voor mentale training en discipline. Doorzettingsvermogen en lessen halen uit falen zijn speerpunten in zijn systeem. Richard gelooft in constante verbetering en een sterke mindset. Richard is gespecialiseerd in Wilskracht, Mindset en Communicatie.