Hoe leer je resultaatgericht netwerken

Er bestaat een misconceptie dat netwerken iets is voor mensen met een vlotte babbel. Dat sommige mensen er eenmaal goed in zijn en anderen niet – en dat ook nooit zullen worden. Niets is minder waar. Netwerken is geen aangeboren talent, maar een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Het is een skill die je kunt leren en waar je steeds beter in kunt worden. Het gaat om het vinden van de juiste aanpak en de stijl die bij jou past. Tijdens de training netwerken leer je om een persoonlijke strategie te maken en ontspannen contacten te leggen.

Waarom netwerken?

Een sterk netwerk opent deuren naar nieuwe mogelijkheden je carrière en persoonlijke groei. Door te netwerken krijg je namelijk nieuwe inzichten, ontstaan er samenwerkingen, of je wordt gevonden voor een baan of project, je ontmoet potentiële mentoren of mensen die je carrière (en levens) advies geven. Volgens onderzoek leidt een groter netwerk tot meer inspiratie. Mensen met een bredere kennissenkring komen sneller op ideeën dan anderen die zich meer richten op gelijkgestemden. Daarnaast kun je beter over een zo divers mogelijk netwerk beschikken. Een netwerk met jouw vrienden waarin iedereen dezelfde achtergrond en interesses heeft is uiteraard gezellig, maar vanuit een carrière oogpunt heb je meer aan een divers netwerk, zodat het makkelijk is om bronnen van kennis aan te boren en ingangen te vinden bij uiteenlopende organisaties. Daarom beginnen we de training netwerken met het in kaart brengen van jouw netwerk. Vervolgens gaan we je met een persoonlijke netwerkstrategie aan de slag om inzicht te krijgen in hoe je deze kunt uitbreiden en versterken. Je leert hoe je jouw netwerk optimaal kunt inzetten en brengt jezelf naar een hoger niveau.

Waarom is netwerken zo lastig?

Young Professionals hebben vaak het gevoel dat netwerken zelfzuchtig en egoïstisch is. Sommige mensen zien netwerken echter in termen van wederkerigheid: geven en nemen. Tijdens de training Netwerken bekijken we hoe je je netwerk kunt uitbreiden en onderhouden. Samen met je medecursisten ga je aan de slag om te ontdekken wat jouw sterke punten zijn en hoe je die kunt inzetten bij het netwerken. Er is een onderzoek waarin werd aangetoond dat opvattingen over de ethiek van netwerken verschillen per levensfase/niveau. Terwijl junior professionals het gevoel hadden dat netwerken “nep” is, voelden hun senioren dat totaal niet omdat ze geloofden dat ze iets van vergelijkbare waarde te bieden hadden. Maar als Young Professionals heb je meer te bieden dan je denkt. We hebben de neiging om ons te richten op tastbare zaken zoals geld, sociale connecties, technische ondersteuning en negeren de minder voor de hand liggende troeven zoals dankbaarheid, erkenning en reputatie. Hoewel mentoren bijvoorbeeld graag anderen helpen, genieten ze ook echt als ze worden bedankt voor hun hulp. Als Young Professional heb je tevens unieke inzichten of kennis die nuttig kunnen zijn voor seniors in jouw netwerk. Juniors zijn bijvoorbeeld vaak beter geïnformeerd dan hun oudere collega’s over generatietrends en nieuwe markten en technologieën. Dus denk meer na over wat je anderen kunt geven dan over wat je kunt krijgen. Zo voelt netwerken onbaatzuchtiger en veel leuker!

Persoonlijke ontmoetingen of online netwerken?

Beide zijn belangrijk! Online netwerken worden veel gebruikt en bieden veel voordelen. Het is laagdrempelig, sneller, het zijn grotere netwerken (bijvoorbeeld LinkedIn met miljoenen leden). Tijdens de training Netwerken leer je welke online tools er bij jou en jouw doelen passen en hoe je deze optimaal inzet. Aan de andere kant moeten we niet vergeten dat een online tool geen vervanging is voor een persoonlijk gesprek. Het kan lichaamstaal of andere subtiele signalen die laten zien dat iemand betrouwbaar, competent of vriendelijk is niet vervangen. Volgens onderzoek van YACHT onder 644 professionals in Nederland, ontmoet 68% mensen liever persoonlijk dan online: het is persoonlijker en je kunt iemand beter beoordelen. Face-to-face communicatie bevredigt onze basisbehoefte aan menselijk contact. Daarnaast worden beloften, gunsten of overeenkomsten sneller uitgewisseld wanneer je iemand in real life hebt ontmoet. Een persoonlijk gesprek kan leiden tot nieuwe ideeën en perspectieven. Hoe je zo’n gesprek voert leer je ook in de training netwerken. Je krijgt praktische tools om op natuurlijke wijze netwerkgesprekken te voeren zodat jij je comfortabeler voelt bij evenementen en in één-op-één netwerkgesprekken.

Extra tips netwerken

1. Stel een duidelijk doel
Netwerken is geen doel op zich, het is een middel om je doel te bereiken. Denk dus na over waarom je wilt gaan netwerken. Maak je doel concreet. Dus niet: ‘ik wil netwerken om mijn carrière vooruit te helpen’, maar denk na over wat jouw carrière vooruit kan helpen en hoe netwerken je daarbij kan helpen. Hoe concreter, hoe beter.

2. Luister
In elk gesprek is het belangrijk om goed te luisteren. Bij netwerkgesprekken is dit echter nog crucialer. Je wint niets als je alleen zelf aan het woord bent. Door te luisteren ontdek je de noden en doelen van je gesprekspartner en ontdek je misschien openingen naar win-win mogelijkheden.

3. Hou contacten warm
Stuur na een ontmoeting met een nieuw contact een mailtje of LinkedIn bericht. Laat weten dat je hebt genoten van het gesprek en bedank de persoon. Hou het contact warm door bijvoorbeeld af en toe relevante informatie te delen via social media. De vuistregel is om hierbij af en toe weer “top of mind” te worden.

Met deze tips kun je je netwerk skills verbeteren, maar hou er rekening mee dat ze nooit een echte training vervangen. Tijdens een training word je door experts geholpen om een netwerkstrategie en stijl te ontwikkelen die bij jou past. Je oefent het voeren van gesprekken en krijgt persoonlijke feedback om vol zelfvertrouwen te gaan netwerken. Meer tips vind je hier.

Direct naar onze Netwerken trainingen

Mind Elevators biedt diverse trainingen op het gebied van Netwerken. Tijdens deze trainingen leer je hoe je effectief je netwerk kunt vergroten en onderhouden. Daarnaast krijg je inzicht in hoe je social media kunt inzetten om je netwerk te versterken. Onze trainingen zijn gericht op Young Professionals die het beste uit zichzelf willen halen. Wij helpen je met interactieve trainingen en seminars op weg naar continue zelfverbetering. Klik hier als je wil leren netwerken.

Wil jij een sneak peak van onze workshop Netwerken? Inclusief praktische oefeningen om alvast aan de slag te gaan!

About The Author

Farah is toegewijd om young professionals te helpen succes te bereiken. Dit doet zij door het geven van trainingen teneinde professionele vaardigheden te ontwikkelen. Dit is de brandstof die het vuur voedt dat Farah tot de drijvende kracht achter Mind Elevators maakt. Farah is gespecialiseerd in Presenteren, Personal Branding en Netwerken.