Muziek voor ontspanning op je werk – Ideaal of Potentieel?

 

Sinds mijn 10de speel ik piano op gevoel, zonder bladmuziek, gewoon in het moment. Het is eigenlijk de ultieme vorm van mindful musiceren. Hoewel de termen mindfulness en hier&nu 20 jaar geleden nog niet bestonden ervoer ik de effecten wel. Als ik een drukke dag had gehad op school ging ik thuis eerst even pianospelen. De muziek leek iets te doen met mijn brein, want ik werd er rustig van. Vervolgens kon ik ontspannen verder met mijn huiswerk.

Muziek reduceert stress

De laatste jaren wordt meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van muziek. Gelukkig, want het is een prachtig middel met veel potentieel! Als ik kijk naar de onderzoeksresultaten zou muziek een mooi middel zijn om verzuim op te lossen. Zo blijkt dat muziek angst en stress reducerend is, je bloeddruk verlaagt, zorgt voor dopamine aanmaak en je empathisch vermogen versterkt. Deloitte heeft al een Music as Medicine programma ontwikkeld en is zich bewust van de heilzame effecten van muziek.

Mijn missie

Mijn missie is stilte momenten creëren voor medewerkers in organisaties. Niet door alleen maar stil te zijn maar door de stilte te laten ervaren en horen door middel van muziek. Wanneer ik speel worden eigenlijk (net als bij mindfulness oefeningen) je gedachten tot rust gemaand. Wat ruimte geeft voor nieuwe inzichten en ideeën.

Even niks doen

We zijn opgegroeid met het idee dat we vooral hard moeten werken en doorpakken. Een moment stilstaan en even “niks doen” lijkt not done. We zijn gefocust op het behalen van de resultaten: KPI’s, targets en deadlines. We durven niet stil te staan. We zien de bestemming en willen daar zo snel mogelijk heen “even stoppen en genieten” is er niet bij. Terwijl we daar juist veel energie van krijgen.

Bang om stil te staan

We zijn bang dat we onze bestemming niet bereiken als we even stilstaan. Dat het dan allemaal mislukt en we onze doelen niet behalen. Maar de grap is dat ons lichaam en onze geest rust en ontspanning nodig hebben, daarna kunnen we de beste resultaten behalen. Resultaten zijn een resultante van een proces wat daaraan voorafging. Het is goed om tijdens het proces bewust stil te staan bij hetgeen wat je doet en te vragen: “heeft het zin wat ik nu doe?”

Topsporters doen het wel

Laten we een voorbeeld nemen aan topsporters. Zij nemen bewust de tijd voor rust en ontspanning. Net voor of na een periode van hoge inspanning nemen ze rust. Dat doen ze om hun lichaam en geest weer op te laden. Hoe zou het zijn als bedrijven bewust faciliteren in ontspanningsmomenten voor medewerkers?

Pioniers

Google en Facebook weten dit al jaren. Zij bieden naast fysieke sportfaciliteiten ook yoga en mindfulness aan. En volgens Alan Lightman, hoogleraar menswetenschappen aan Massachusetts Institute of Technology, zouden veel meer bedrijven een stilteruimte moeten hebben en is het heel goed om af en toe even te “niksen”.

De vraag is alleen, durf je los te laten om daarna weer houvast te vinden??

About The Author

Marlou heeft Fashion & Branding en Communicatiewetenschappen gestudeerd. Als trainer en coach helpt ze Young Professionals te ontdekken wat hen ten diepste drijft, zodat ze het leven kunnen leiden dat bij hen past. Marlou’s grootste passie is piano spelen op intuïtie en haar muziek zet ze regelmatig in als middel voor zelfbewustzijn op events. Marlou is gespecialiseerd in Loopbaan- en Talentontwikkeling en Persoonlijk Leiderschap.