Jouw droombaan vinden met jobguide ‘Ginny Werkt’

 

“Het lijkt wel alsof iedereen om je heen een droombaan heeft of weet wat-ie wil, maar jij hebt nog helemaal geen idee wat je wilt doen of hoe je daar komt.” Herkenbaar? Voor iedereen die op zoek is naar zijn of haar droombaan of juist druk bezig is uit te vinden wat die baan dan precies is, schreef Ginny Ramkisoen ‘Ginny Werkt – De jobguide voor jouw droombaan’. Ginny begon haar loopbaan in de retail, om uiteindelijk door te stromen naar de sector waar haar hart eigenlijk lag: de entertainmentindustrie. Nu zet Ginny haar kennis en netwerk in om anderen aan hun droombaan te helpen. Ze doet dat met online jobboard Vacature via Ginny en haar boek.

Benieuwd naar de belangrijkste carrièrelessen uit Ginny’s droombaan-handboek? Ik heb mijn persoonlijke favorieten voor je op een rij gezet.

Probeer verschillende dingen om te ontdekken wat je écht leuk vindt

Toen ik nog studeerde en met mensen sprak die al waren begonnen aan hun eerste grote-mensen-baan was er één ding dat in bijna alle gesprekken naar voren kwam: houd er rekening mee dat je eerste baan niet direct je dream job zal zijn. Ik vond dat een nogal deprimerende gedachte, want hoezo kan ik niet direct iets gaan doen waar ik enthousiast over ben?

Ik heb inmiddels zelf ook een eerste grote-mensen-baan gehad en kwam er na een poosje achter dat dit niet de plek was waar ik mezelf jarenlang zag werken. Hoe graag je ook wilt dat alles op carrièrevlak direct ‘klopt’; soms zul je ergens terechtkomen enkel om te ontdekken dat je daar dus niet moet zijn. En dat is volgens Ginny allesbehalve erg. “Bij erachter komen wie je bent, hoort ook uitproberen. Als je iets niet hebt ervaren, hoe kun je dan weten of je het leuk vindt en of het bij je past of juist niet?” Banen die niet per se in de categorie droombaan vallen, helpen je vaak om een beeld te krijgen van wat je wel wilt en dat is ook wat waard.

De definitie van een perfecte baan is voor iedereen anders

Het klinkt als een open deur, maar het is zo belangrijk om te beseffen dat een droombaan voor iedereen anders is. Zo vind ik het bijvoorbeeld supertof dat één van mijn vriendinnen fotograaf is en haar geld verdient met haar hobby, al zou het echt niets voor mij zijn. Weer iemand anders uit mijn netwerk verdient een jaloersmakend salaris, maar is wel dagelijks bezig met het oplossen van vraagstukken waar ik zwaar apatisch van zou worden. Kortom; laat je niet teveel leiden door wat mensen in je omgeving doen. “Een droombaan is niet per definitie een gigaflitsende jetsetjob,” aldus Ginny. “Een droombaan is een baan die jíj ambieert en waar je talenten en skills tot hun recht komen. Dat kan van alles zijn.”

Blijft realistisch in je zoektocht naar je droombaan

“We […], de ‘millennial’, zijn vooral opgevoed met het idee the sky is the limit. Ja, dat klopt, maar die sky is niet voor iedereen hetzelfde en we moeten ook gewoon beseffen dat niet álles haalbaar is,” schrijft Ginny. Want groots dromen is leuk, maar jezelf voorliegen is dat al wat minder. Zo heb ik bijvoorbeeld enorm veel bewondering voor artsen die met hun werk levens redden, maar val ik al bijna flauw als ik bij mezelf een open wond zie (true story). Een carrière als modeontwerper leek me vroeger ook wel wat, maar ik weet heus wel dat mooie kleren kunnen waarderen heel andere koek is dan ze zelf bedenken en maken. Dat neemt uiteraard niet weg dat je in veel gevallen door hard te werken (of je te laten omscholen) alsnog in aanmerking kan komen voor wat eens een onbereikbare job leek. Ginny: “Als je een bepaalde baan wilt, maar het is nu nog niet realistisch om erop te solliciteren, kijk dan waar de mogelijkheden liggen om in elk geval een stap dichterbij te komen.”

About The Author

May-Anne heeft een master Marketing Management op zak, maar is pas écht gelukkig wanneer ze aan het schrijven is. Ze heeft geschreven voor verschillende online titels, waaronder modevakblad FashionUnited en reiswebsite Stop and Stare. Momenteel werkt ze fulltime in online marketing, en daarnaast is ze onlangs voor zichzelf begonnen als freelance tekstschrijver.