Een simpele tip om beter te communiceren met jouw collega’s

 

Soms moet je toch dat moeilijke gesprek met jouw collega voeren. We zijn ons vaak niet bewust van hoe onze communicatie wordt ontvangen. Gelukkig kun je hiermee oefenen en er beter in worden. Probeer het volgende eens uit:

 

Dit is een hele simpele oefening: deel een dilemma met een collega, jouw collega moet het dilemma samenvatten en observeren hoe jij spreekt. 

“Jij zei dat….”

“Ik merkte dat je omlaag keek toen je…”

Op het eerste gezicht lijkt het misschien een zinloze oefening. Wat heb je eraan dat iemand anders jouw verhaal samenvat en jou observeert? Echter kan deze oefening een krachtige impact hebben. Wanneer we onze gedachten delen met anderen, krijgen we nieuwe inzichten. Het is alsof we onszelf van buitenaf bekijken, onze blinde vlekken zien en wat voor houding we hebben wanneer we spreken. We worden ons meer bewust van wat we zeggen, hoe we het zeggen en hoe we worden waargenomen.

Maar er is meer dan dat. Door samen te vatten wat iemand anders heeft gezegd, voelt de ander zich gezien. We laten zien dat we luisteren, dat we elkaar hun dilemma en we er zijn om te ondersteunen. Het is een reminder dat we niet alleen zijn in onze worstelingen en dat anderen er zijn om ons te helpen onze weg te vinden.

Dus, de volgende keer dat je voor een dilemma staat, probeer dan het voor de hand liggende te benoemen. Deel je observaties met iemand anders en kijk welke nieuwe inzichten je kunt krijgen. Het lijkt misschien een klein ding, maar soms zijn de krachtigste acties de eenvoudigste. In deze oefening gaat het niet alleen om het benoemen van het voor de hand liggende, maar ook om het actief luisteren naar de ander en empathie tonen. Het geeft de ander het gevoel dat ze gehoord worden en dat hun probleem er toe doet. Het kan ook helpen om beter te begrijpen hoe de ander zich voelt en waar ze mee worstelen.

Bovendien kan het delen van je observaties met anderen leiden tot nieuwe inzichten en oplossingen. Door onze gedachten hardop uit te spreken en anderen te laten samenvatten wat we zeggen, kunnen we ons bewust worden van patronen of onbewuste overtuigingen die ons belemmeren. Het kan ons ook helpen om te ontdekken wat we echt belangrijk vinden en welke stappen we moeten zetten om ons doel te bereiken.

Dus probeer het uit met jouw collega’s. Het kan je helpen om niet alleen je eigen gedachten en gevoelens beter te begrijpen, maar ook om beter te kunnen communiceren met anderen.

Wil jij leren hoe je respectvolle, assertieve en empathische communicatie kunt gebruiken om win-win situaties te creëren bij conflicterende belangen? Dat leer je samen met jouw team in de workshop Brave Conversations.

About The Author

Farah is toegewijd om young professionals te helpen succes te bereiken. Dit doet zij door het geven van trainingen teneinde professionele vaardigheden te ontwikkelen. Dit is de brandstof die het vuur voedt dat Farah tot de drijvende kracht achter Mind Elevators maakt. Farah is gespecialiseerd in Presenteren, Personal Branding en Netwerken.