Discipline = vrijheid

 

Tegenwoordig wordt je tijd snel in beslag genomen en opgeslokt door verschillende activiteiten. De dagen gaan in rap tempo voorbij, de tijd vliegt want je moet dingen doen. Je bent nooit ‘vrij’. Mijn grote vraag is dan ook: hoe creëer je meer vrijheid? Mijn vraag werd beantwoord door de podcast van Jocko Willink, een ex-Navy Seal soldaat uit het Amerikaanse leger.

Wie is Jocko Willink?

Na gelegerd te zijn geweest in Irak en daar in de gevaarlijkste steden de meest gevaarlijke missies te hebben gehad begeeft hij zich nu in een heel andere wereld, de Amerikaanse zakenwereld. Jacko traint topmensen uit het bedrijfsleven in leiderschapskwaliteiten en nog vele andere zaken. Wat kunnen wij hieruit leren?

Jocko is een vrij bijzondere man. Hij staat elke dag op om 4.45 (ja in de ochtend!) om te trainen. Het onderwerp van de podcast was discipline. Uiteraard krijg je een hoop discipline mee in het leger, laat staan in een elite onderdeel zoals in de Navy Seals. Als men de woorden discipline en leger hoort dan denken velen aan drillende en schreeuwende instructeurs. Terwijl zijn zware stem door mijn minuscule oordopjes klinkt denk ik aan hoe discipline mij heeft geholpen en nog steeds helpt om een goed leven te leiden. Maar wat heeft discipline nou weer te maken met vrijheid?

Discipline equals freedom

“Discipline staat gelijk aan vrijheid” zegt Jocko Willink. Hoe meer discipline je hebt, over hoe meer vrijheid je kan beschikken. Dit klinkt als een grotere paradox dan een bloeddonerende mug, echter is het erg logisch als je erover nadenkt. Hoe meer financiële discipline je hebt, hoe meer financiële vrijheid je kunt hebben. Hoe meer discipline je hebt in je trainingsregime, hoe meer vrijheden je hebt om je lichaam te gebruiken. Als je elke dag zo vroeg opstaat, wat behoorlijk veel discipline vraagt, heb je heel veel tijd (vrijheid) tijdens je dag. Hoe meer je erover nadenkt, hoe meer het lijkt te kloppen. Wanneer ik om 7 uur ’s ochtends opsta om te gaan trainen en dit in de middag weer doe, dan is het daarom dat ik me zo vrij voel. Het is een bewuste keuze die ik maak en daarmee onderstreep ik mijn vrijheid. Ik doe wat ik wil, dat is vrijheid voor mij.

Natuurlijk komt er nog veel meer bij kijken, bijvoorbeeld wat drijft je tot zo veel discipline opleggen, waarom zou je vroeg op moeten staan en nog vele andere vragen. Wil je hier mee over weten? Neem dan gerust contact met mij op via richard@mindelevators.nl. En wil je meer horen van Jocko Willink, check dan de podcast Jocko Willink – Why Discipline Equals Freedom.

About The Author

Richard is een energieke en ambitieuze trainer die gelooft in succes door persoonlijke ontwikkeling. Mede dankzij zijn ervaring in thaiboksen op hoog niveau heeft hij een systeem ontwikkeld voor mentale training en discipline. Doorzettingsvermogen en lessen halen uit falen zijn speerpunten in zijn systeem. Richard gelooft in constante verbetering en een sterke mindset. Richard is gespecialiseerd in Wilskracht, Mindset en Communicatie.