De 3 sleutels voor een effectief netwerkgesprek

Alle netwerk events hebben één ding gemeen: een zaal vol met vreemden met wie je zou moeten praten om te ‘netwerken’. Maar hoe start je zo’n gesprek? En waar praat je dan over? Wat als je niets interessants te vertellen hebt? Hieronder een paar tips die gegarandeerd helpen om een gesprek te voeren met iemand die je niet kent.

1. Vind gemeenschappelijke interesses
Onderzoek naar gesprekspatronen tussen mensen die elkaar net ontmoeten toont aan dat wanneer mensen gemeenschappelijke interesses vinden, ze zich gedragen alsof ze oude vrienden zijn. Dus, het eerste wat je in een gesprek kunt doen is op zoek gaan naar dingen die jij en je gesprekspartner gemeen hebben. Hoe doe je dat? Dat is heel simpel: stel veel vragen. Door simpelweg interesse te tonen in de ander en te vragen naar achtergrond, studie, etc. zal je er gauw achter komen dat jullie een gemeenschappelijke hobby hebben of op dezelfde plek hebben gestudeerd.

2. Wees een goede luisteraar
Communicatie expert Dale Carnegie Carnegie stelt dat wanneer je een goede gesprekspartner wilt zijn, je ook een goede luisteraar moet zijn. Vaak denken we dat we ‘interessante dingen’ over onszelf moeten vertellen als het gaat om netwerken. Echter is dit helemaal niet nodig. Dale Carnegie zegt: “To be interesting, be interested.” Moedig de ander aan om over zichzelf te vertellen. Mensen vinden het altijd leuk als iemand interesse toont.

3. Laat de ander zich belangrijk voelen – en doe het oprecht.
Er is één belangrijke wet in het menselijk gedrag. Iets wat we allemaal willen is ‘belangrijk voelen’. We willen erkenning voor wie we zijn en wat we doen. Valt het je wel eens op dat mensen in een gesprek al gauw willen vertellen over hun succes verhalen en prestaties? William James, de vader van de Amerikaanse experimentele psychologie, zei ooit: “The deepest principle in human nature is the craving to be appreciated.” Geef de ander dus het gevoel dat hij of zij belangrijk is en doe dit oprecht. Geef oprechte complimenten.

Wil je meer hulp om te leren netwerken? Check de training netwerken!

No Comments

Post a Comment